A Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem szavazza meg az északír protokollt módosító úgynevezett windsori keretrendszer egyik kulcsfontosságú elemét, amely szerdán kerül a londoni alsóház elé. Sir Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője közleményében ezt azzal indokolta, hogy bár a keretrendszer jelentős haladást ért az aggályok kezelése terén, nem foglalkozik a „jelenlegi nehézségeink középpontjában álló alapvető problémákkal”.

Jeffrey Donaldson
A DUP szerint az alapvető probléma maradt, rájuk kényszerítik az uniós jogot.
Fotó: AFP


Az úgynevezett Stormont-fékről van szó, amely lehetőséget adna arra, hogy Belfast formálisan jelezze az aggodalmát az új uniós jogszabályok bevezetése kapcsán Észak-Írországban, aminek eredményeképpen a londoni kormány megvétózhatja azt. 

Donaldson szerint a Stormont-fék nem foglalkozik az alapvető kérdéssel, azzal, hogy a protokoll uniós jogot kényszerít a régióra.

Rishi Sunak kormányfő februárban hozta tető alá Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a windsori keretrendszert, és a brit miniszterelnök személyesen próbálta meggyőzni az északír politikai erőket annak támogatására – ezek szerint nem túl nagy sikerrel. A legutóbbi választáson kisebbségbe került DUP egy éve lehetetlenné teszi az északír kormány működését azzal, hogy a protokoll elleni tiltakozásként nem vesz részt annak működésében, és most megpróbálja megtorpedózni az új keretrendszer elfogadását is.

Sinn Fein Give Their Response To The Windsor Framework
A DUP a protokoll elleni tiltakozásként egy éve blokkolja az északír kormány megalakítását. 
Fotó: Charles McQuillan


Az unionisták ebben számíthatnak a konzervatív képviselők egy részére. Egyikük, James Duddridge volt kereskedelmi miniszter a Sky News tudósítása szerint már jelezte, hogy 

a Stormont-fék ellen fog szavazni, mert szerinte az a brexit elárulása.

Meggyőződése, hogy mások is csatlakozni fognak a lázadáshoz, nyilatkozta a brit hírtelevíziónak. A tory képviselők kilépéspártiakat tömörítő csoportja, a European Research Group a Politico értesülése szerint várhatóan kedden egyeztet arról, hogyan szavazzon.
A brit kormány szerint a Stormont-fék kezeli az északír protokoll okozta „demokratikus deficitet”, a DUP viszont azzal érvel, hogy ez nem igaz, mivel az „nem olyan uniós jogra készült, és ezért nem is alkalmazható, amely már hatályban van, és amelynek alkalmazásához nem adtak hozzájárulást”.
Bár Sunak nagyon szerette volna megnyerni az unionisták támogatását, hivatala szerint nem terveznek változtatni a keretmegállapodáson a DUP ellenkezése dacára. A kormányfő szóvivője szerint a kabinet tagjai készek további konzultációkra a párttal a szerdai szavazás előtt.

Rishi Sunak nem tudta meggyőzni a DUP-t, de miniszterei a szavazásig készek egyeztetni az unionistákkal.
Fotó: AFP


A DUP ellenállása nem jelenti, hogy a keretmegállapodás nem megy át a törvényhozáson, hiszen az ellenzéki Munkáspárt szavazataira számíthat a kormány. Mindenképpen csökkenti viszont annak az esélyét, hogy a DUP részt vegyen az északír hatalommegosztásban, ami az egyik alapvető cél volt.

A DUP közleményére reagálva a kormányfő szóvivője megerősítette: „változatlan meggyőződésünk, hogy ez a legjobb megállapodás Észak-Írország számára”. 

Megtartják James Cleverly brit külügyminiszter és Maros Sefkovic, az Európai Bizottság alelnöke között péntekre tervezett találkozóját is, a közös brexitbizottság pedig március 24-én ül össze, hogy jogi erőre emelje az egyezményt az EU-ban.
Támogatja a windsori keretegyezményt a választáson győztes Sinn Fein vezetője, Michelle O’Neill is, aki északír első miniszter lenne, amennyiben a DUP belemenne a hatalommegosztásba. Szerinte most a kormányokon és a pártokon van a sor, hogy elkezdhesse a munkát a helyi kormány. 

Az alku megköttetett, és hatalmas gazdasági lehetőségek állnak előttünk

 – írta a Twitteren.