Miután Rishi Sunak és Ursula von der Leyen megállapodása pontot tehet a brexitet követően Észak-Írországra vonatkozó kereskedelmi kapcsolatok vitájára, a brit miniszterelnöknek saját pártjának és az északír unionistáknak is el kell adnia az egyezséget, különben politikai szempontból nehéz helyzetbe kerülve az ellenzéki Munkáspárt segítségét kell kérnie.

Fotó: Dan Kitwood / AFP

Az északír Demokratiukus Unionista Párt (DUP) több mint egy éve blokkolja a hatalommegosztáson alapuló helyi kormányzat működését, hogy tiltakozzon az eredeti brexitmegállapodással szemben. Noha 

a pártnak Westminsterben csupán 8 képviselője van, a londoni törvényhozásban a frakciójának méretéhez képest jelentős a befolyása. 

Az, hogy Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője nem utasította el kapásból a megállapodást, felcsillantja a reményt Sunak számára, hogy az ellenzék nélkül is képes lesz többséget biztosítani az egyezségnek. Egyelőre Sunak belső kritikusai – köztük elődei, Boris Johnson és Liz Truss – is csöndben maradtak – írja a Bloomberg.

Mindezek ellenére nem egyértelmű, hogy a várhatóan jövő heti szavazáson a konzervatívok leginkább brexitpárti képviselőit is meg kell győznie. A kilépéspárti European Research Group kedd este ül össze, hogy megvitassa a megállapodást. Noha többen a csoportból készen állnak támogatni az alkut, mások a DUP véleményére kíváncsiak, ami jelentős lázadást okozhat a konzervatívok körében. Az ERG tagjai között körbejárt 

az Európai Bizottság egy jegyzete, amely szerint az egyezség a korábbi északír protokoll határain belül marad, miközben Sunak azt sejteti, hogy sikerült változásokat elérnie.

A megállapodás elfogadása ugyanakkor segítheti rendezni Brüsszel és London elmérgesedett viszonyát, miután Boris Johnson kormánya igyekezett nem tudomást venni az általa megkötött egyezségről.