Mintegy kétmilliárd forintnyi áfát nem fizetett be az a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A számlagyárat is üzemeltető szervezet vezetőit letartóztatták, a lefoglalt, gyorsan romló árukészletet a munkatársai elárverezték.

A most lekapcsolt bűnszervezet fő profilja az volt, hogy a Budapesti Nagybani Piac egyes zöldség- és gyümölcskereskedőinek állított ki fiktív belföldi beszerzési számlákat, miközben a cégek az árut a valóságban a Közösség területéről közvetlenül szerezték be.

A számlagyár strómanok nevére íratott vállalatai ezenkívül több másik tevékenységről is állítottak ki valótlan tartalmú számlákat, ráadásul a bűnszervezet áruszállítást és logisztikai adminisztrációt vállalt. A cégháló ezekkel a módszerekkel összesen közel kétmilliárd forintnyi áfát csalt el.

A költségvetést ért kár megtérüléséért a NAV jelentős mennyiségű készpénzt, nagy értékű gépjárműveket, ékszereket, befektetési aranyat, illetve még nem használt luxusruházati termékeket is lefoglalt, továbbá bankszámlákat és ingatlant zárolt.

A helyszíni kutatás során a pénzügyőrök adózatlan jövedéki termékeket is találtak. Az akciót a NAV MERKUR Bevetési Egysége is segítette, a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának revizorai és végrehajtói pedig a gyorsan romló árukészlet elárverezésében működtek közre.

Az adóhatóság nyomozói az ügyben húsz gyanúsítottat hallgattak ki, a bűnszervezet vezetőit pedig időközben le is tartóztatták. Ha a bűnösségük beigazolódik, a költségvetési csalásért akár húsz évet is kaphatnak.