A Magyar Nemzeti Bank elnökének kétkötetes Olvasó–Naplója közel kétszáz, 2002 és 2008 között született különleges könyvismertetőt tartalmaz, amelyeket saját gondolataival (palackposta-üzeneteivel) egészített ki. A hivatkozott művek és szerzők a geopolitika és a gazdaságtörténet legérdekesebb kérdéseit, a világgazdaság fejlődésének lehetőségeit és dilemmáit tárják fel. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A két kötetben többek között olyan Nobel-díjas gondolkodók üzenetei jelennek meg, mint Joseph Stiglitz, aki a Világbank alelnöki posztjától és a 2001-es közgazdasági Nobel-díjtól eljutott a globalizáció átfogó bírálatáig, vagy Paul Krugman, aki azt állítja, hogy a világgazdaság ma elhúzódó, nagy recessziót él át, amely csak addig nem csap át globális gazdasági összeomlásba, amíg az Amerikai Egyesült Államok, Európa és Kína kivédik a gyengébb területeken újból és újból fellépő válságok hullámveréseit. 

A jövő tekintetében a szerző Richard Floridát idézve kiemeli a kreativitás mindent felforgató, fontos szerepét. Számos alkalommal hivatkozik Alvin Tofflerre, a 20. század kiemelkedő jövőkutatójára és Richard Koch amerikai közgazdászmenedzsment-szakértőre. Koch finomította tovább a Pareto-elv híres 80/20 szabályát, amelynek kapcsán Matolcsy György kiemeli, hogy a modern világ azóta szakított az arányosság elvével, és ráirányítja az olvasó figyelmét a kevesebb több elvére: aki valamibe egy adott arányon túl fektet be időt, pénzt, energiát, érzelmet, az nem kap arányosan többet az eredményből, ellenkezőleg: még abból is veszít, amit addig elért. Ennek mentén pedig azt is kifejti, hogy alaposan vizsgáljuk meg, melyik az a 20-30 százalék, ami a 70-80 százalékot hozza. Végül felhívja a figyelmet arra is, hogy a tudás, az oktatás és a tehetségfeltárás terén áll előttünk a legtöbb kihívás.

A könyvelemzésekhez kapcsolódó palackposta-üzenetekben Matolcsy György Magyarország fejlődéséhez ad muníciókat és kitörési javaslatokat. A világban zajló események összefüggéseinek és a történelem sajátos fordulatainak feltárásával a szerző személyes inspirációi segítenek bennünket abban, hogy elhelyezhessük és szükség esetén (újra)tájoljuk saját értékeinket, képességeinket és motivációinkat.