Engedélyezte az ország első kaszinójának felépítését Japán pénteken. A létesítmény Oszakában, egy üdülőközpont részeként nyithatja meg a kapuit a tervek szerint 2029-ben, egy 1,8 ezermilliárd jen (13,5 milliárd dollár) értékű beruházás eredményeként.

Fotó: AFP (illusztráció)

A komplexumot Jumesimán, az Oszakai-öböl egy mesterséges szigetén hozhatják létre, amely a 2025-ös Világkiállításnak is helyet ad majd. 

A beruházás keretében szállodák, konferenciaközpont, bevásárlóközpont, múzeum és kompterminál is épül, de várhatóan helikopterleszállót is létrehoznak majd.

A kaszinók sokáig illegálisnak számítottak a szigetországban, de egy 2018-as törvény értelmében létrehoztak számukra egy kiskaput. Mindez természetesen felkeltette a kaszinóüzemeltetők figyelmét is, hiszen a 126 millió japán relatíve jómódú, és az országot könnyen megközelíthetik más országokból érkező gazdag ázsiai szerencsejátékosok is. Azonban a közvélemény-kutatások szerint sokan aggódnak a függőség és a bűnözés miatt – írja a Reuters.

A most engedélyezett projekt élén az MGM Resorts International és helyi partnere, az Orix Corp. áll, mind a két vállalat 40 százalékot birtokol majd a létesítmény üzemeltetésére létrehozott cégben. A fennmaradó 20 százalékon pedig további 20 cég osztozik majd kormányzati dokumentumok szerint. Ebből az is kiderül, hogy a MUFG Bank és a Sumitomo Mitsui Banking Corporation 550 milliárd jen értékben nyújt finanszírozást a beruházás számára. 

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerint a projekt segíti az Oszakát körülvevő Kanszai régió és Japán gazdasági növekedését a 2025-ös expót követően.

Az üdülőközponttól évi 520 milliárd jen bevételre számítanak, főként a szerencsejátékból, és az előrejelzések szerint évente 6 millió külföldi és 14 millió japán látogathat majd a helyszínre.