Brüsszel megegyezett a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni vakcinára vonatkozó szerződésük módosításáról, ezzel csökkentve az EU által megvásárolandó oltóanyagok mennyiségét és kitolva a szállítási határidőt 2026-ig – írta a Reuters.

GGD Healthcare Workers Prepare The Pfizer COVID-19 Vaccine
Close up at the vial with the inscription Comirnaty, mRNA etc, the needle and syringe while a female GGD healthcare worker prepares the Pfizer - BioNTech Covid-19 vaccines drawing them from the vial glass bottle to the syringes in the special area at the mega vaccination center in Eindhoven. The jabs are administered as a booster shot. The third-dose booster is available for all in the Netherlands in addition to the lockdown as the nation battles outbreaks of the new omicron variant coronavirus mutation of the pandemic. Eindhoven, The Netherlands on January 7, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

A megállapodást várhatóan pénteken jelentik be, amelyet több hónapos tárgyalások előzték meg, miközben az unió tagállamai egyre nagyobb nyomást gyakoroltak Brüsszelre a mennyiségek csökkentése miatt. A koronavírus-járvány lecsengésével a legtöbb országban óriási felesleg halmozódott fel, miközben az árak változatlanok maradtak, így a szerződésmódosítás is sürgető probléma lett.

Az eredeti kontraktust 2021 májusában írták alá, amely arra kötelezte az EU-t, hogy 2023 végéig 900 millió adagot vásároljon a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinájából, további 900 millióra szóló opcióval.

Az ebből származó első 900 millió adagnak több mint a felét még mindig nem szállították le, a kereslet pedig tavaly jelentősen visszaesett, így az EU korábban bejelentette, hogy nem élne a következő opcióval.

A módosítással körülbelül a harmadára csökkentenék az EU által megvásárolni kívánt adagok számát, ám a végleges mennyiség csak a pénteki bejelentés után derül ki.

A Brüsszelnek a módosítás után minden egyes lemondott adag után fizetnie kell, és bár még nem tisztázott, hogy a vállalatok mennyit követelnek, belsős információk szerint nagyjából a vakcinák árának a felét kellene megtéríteni az Európai Uniónak.

A koronavírus-járvány alatt a Pfizer és a BioNTech rekordmagas bevételekhez jutott a vakcinák forgalmazása során, a gyógyszeripari vállalatokat sokan pandémiás nyerészkedéssel gyanúsították meg, miközben az is kiderült, hogy megpróbálták eltitkolni a szerződések részleteit.

Halálesetek Covid-oltás miatt: 50-60 millió forintnak megfelelő kártérítéseket is kifizettek

Évekig elhúzódhat, amíg a koronavírus elleni oltásokkal összefüggésbe hozott rendkívül ritka halálesetek után megindulnak a kártérítések. Az örökösök – forintban – 50-60 milliós összeget kaptak.