Az európai intézmények akkreditált lobbistája, Frédéric Baldan feljelentette a belga bíróságon Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aminek az lehet a következménye, hogy 

a Belgiumban született belga–német politikus mentelmi jogát felfüggesztik a Pfizer-botrány miatt.

Még mindig nem tisztázta a Pfizer-ügyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.
Fotó: AFP

Az Euractiv portálon megjelenő hír szerint Baldan úgy gondolja, az állítólagos bűncselekmények aláássák a közbizalmat az országa iránt. Ügyvédje egy francia oldalnak azt nyilatkozta, véleménye szerint a bírónak nem lesz más választása, mint indítványozni a mentelmi jog felfüggesztését. Baldan beadványa úgy fogalmaz, Von der Leyen a hatáskörén és az EU-s szerződéseken túl járt el, és ha nem akarja nyilvánosságra hozni a Pfizer-vezér Albert Bourlával zajlott üzenetváltásokat, akkor bűncselekményt követ el.

Mint megírtuk, megbüntethetik Von der Leyent, amiért 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a Pfizerrel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzéséről, és az EB elnöke gyakorlatilag sms-ben egyeztette a részleteket Bourlával.

Az ügyben természetesen vizsgálat is indult, az uniós ombudsman pedig arra jutott, hogy Von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet az EB-elnök és Bourla között.

Később kiderült, csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az SMS-eket nem, mondván, azok túlságosan „rövid életűek”, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá. Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont a Bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Hallgatásba menekül az Európai Bizottság Von der Leyen vakcinabotránya elől

Az Európai Bizottság nem hajlandó nyilatkozni az Ursula Von der Leyen elnök és a Pfizer vezérigazgatója közötti üzenetváltásokról, pedig már a bűncselekményekkel foglalkozó Európai Ügyészség is nyomoz az ügyben.

Von der Leyen azzal is védekezett, hogy nem vett részt a tárgyalásokban, ezért az üzenetek nem befolyásolták az üzlet menetét. Az emberiség történetének legnagyobb korrupciós botránya – ezt állítja viszont Mislav Kolakusic, az Európai Parlament horvát képviselője, aki 4,5 milliárd adagos nőnek nevezte Von der Leyent.

Korábban Stasys Jakeliunas litván EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnök férje, Heiko Von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatója, ezért összeférhetetlen, hogy az EB első embere egyszemélyben tárgyalt a vakcinákról.

A 35 milliárd eurós volt az egyetlen olyan koronavírus elleni oltóanyagról szóló szerződés, amelynek a tárgyalásán nem vett részt a direkt az erre a célra létrehozott munkacsoport.

Bár korábban született egy megállapodás arról, hogy a tagállamok szakértőit bevonva az Európai Parlament megvitatja a 2022-es vakcinastratégiát, ez a találkozó végül nem valósult meg, Von der Leyen tényként mutatta be a Pfizerrel kötött alku részleteit, amit a Bizottság jóváhagyott.