Cégvilág

Borulhat a nagy uniós Pfizer-biznisz: Lengyelország újratárgyalást kért

A járvány enyhülésével az oltási kedv is alábbhagyott, így semmi értelme a korábbi szerződések fenntartásának.

Nyílt levelet írt Lengyelország a Pfizer részvényeseinek, amelyben kiemelték: szeretnék újratárgyalni a gyógyszercéggel kötött vakcinabeszerzéseket. A levelet, amelyet kedden küldtek el, a lengyel egészségügyi miniszter, Adam Niedzielski jegyezte. Ebben a fő szál az volt, hogy az Európai Uniónak újra kell tárgyalnia a szerződéseket, mert rengeteg pénz megy el feleslegesen a kidobott oltásokra. 

Genuine,Pfizer-biontech,Vaccine,Vial,Hold,In,Hand,With,Syringe,And
Genuine Pfizer-BioNTech vaccine vial hold in hand with syringe and child sitting with rolled up sleeve on the blurred background. Editorial illustrative. Stafford, United Kingdom, March 31, 2021.
Fotó: Shutterstock

A Pfizer vakcináinak rövid lejárati ideje miatt a legtöbb oltás a kukában végzi, mert mire lenne valaki, akinek beadhatnák, addigra megromlanak. 

Ez egész Európában problémát jelent, hiszen mára aki akarta, rég beoltatta magát, az új vakcinákra már nincs kereslet. 

 Brüsszel 2021 májusában kötött szerződést a Pfizerrel és a BioNTech céggel 900 millió adag oltás beszerzésére, a kontraktusban pedig további 900 millióról volt szó, amit 2023 végéig lehet érvényesíteni. A szerződésből később botrány lett, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke állítólag SMS-ben beszélte le a részleteket a gyógyszercég vezetőjével. Emiatt fel is jelentették őt, de az ügy azóta húzódik. 

Ugyanakkor már az első 900 millió felét sem szállították le a cégek, mert nem volt rájuk szükség. Európa mintegy 450 millió lakójából ugyanis 328 millió beoltatta magát – írja a Fox

Egy április 30-i hír szerint a Pfizer a le nem hívott vakcinákat is kifizettetné az unióval, mégpedig legalább féláron, azaz darabját 10 euróért. 

 

Pfizer vakcina Leyen oltás Brüsszel
Kapcsolódó cikkek