A Pfizer bevételei ebben az évben a legfrissebb prognózis szerint akár harmadával is csökkenhetnek, amit a Covid–19-vakcinák és -terápiák iránti lanyhuló érdeklődéssel magyaráz a menedzsment. A New York-i székhelyű gyógyszergyártó idén 67-71 milliárd dolláros árbevételt vár, míg tavaly még 23 százalékos volt a növekedés, s az értékesítés 100,3 milliárd dollárra ugrott. A cég gyorsjelentését kedden, piacnyitás előtt tették közzé, s az amerikai tőzsdenyitás előtti kereskedésben 3 százalékot esett a kurzus.

New,York,City,,Ny,,Us,-,April,20,,2021:,People
Fotó: Molly Woodward

Valamivel kedvezőbbek a jövő évi kilátások. A gyógyszergyártó vállalat szerint 

a felhalmozott kormányzati készletek apadásával, 2024-ben felpattanhatnak a vakcinabevételek az idei mélypontról. 

A tavalyi negyedik negyedéves árbevétel 2 százalékkal, 24,29 milliárd dollárra nőtt, amit esősorban az alapellátási üzletág növekedése támogatott. Ám a FactSet által megkérdezett elemzők 24,39 milliárd dollárt vártak. A gyógyszeripari óriás 5 milliárd dolláros, azaz részvényenként 87 centes nyereséget könyvelt el, szemben a tavalyi 3,39 milliárd dollárral, vagyis részvényenként 59 centtel. A korrigált eredmény, amely kiküszöböli az egyszeri tételek hatását, részvényenként 1,14 dollárra jött ki, meghaladva az elemzők 1,05 dolláros részvényenkénti várakozását.

Múlt héten a rivális vakcinagyártó, a Johnson & Johnson 25 százalékos negyedik negyedéves bevételcsökkenésről számolt be, amit az erős dollárral és a Covid–19-vakcina iránti gyengülő kereslettel magyarázott. 

 

A Pfizer azzal számol, hogy idén 12,4-13,4 milliárd dollárt költ kutatásra és fejlesztésre, szemben a 2022-es 11,4 milliárd dollárral. A társaság 80 milliárd dolláros globális bevételt könyvelt el a Covid–19-vakcinákból. Ennek jelentős részét vállalatfelvásárlásokra fordította, sorra akvirálva a ritka betegségekre szakosodott és a különleges terápiákat fejlesztő biotech cégeket.  

A cég termékkínálata gyarapodott többek között egy migréngyógyszerrel, egy Lyme-kór-kezeléssel és egy sarlósejt-terápiával. A vállalat célja, hogy 2030-ra elérje a 25 milliárd dolláros bevételt az új üzletágakban.