Közélet

Dél-Afrika nyíltan közölte Putyinnal: maradjon távol, vagy azonnal letartóztatják

Egy barátságos ország barátságtalan lépése bőszítheti fel az orosz elnököt.

Mégsem vesz részt a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) soron következő ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök, legalábbis a szervező Dél-Afrika hivatalosan is erre kérte az államfőt. Az eset rendkívüli: Johannesburg ugyanis a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsra hivatkozott. 

Fotó: AFP

Bár korábban felmerült, hogy az augusztusi találkozó miatt Dél-Afrika esetleg kilép a nemzetközi együttműködésből és nem veszi figyelembe a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási kérvényét, ám a The Times című lap most úgy értesült johannesburgi hivatalnokoktól, hogy Dél-Afrika hivatalos kérést juttatott el Moszkvába. 

Ebben azt kérik Putyintól, hogy ne utazzon el a találkozóra, különben kénytelenek lesznek letartóztatni. 

 

Nincs más választásunk, ha Putyin idejön, akkor le kell tartóztatnunk 

 

– mondta a lapnak egy dél-afrikai hivatalnok. 

Cyril Ramaposa dél-afrikai elnök múlt héten hívott össze egy bizottságot, hogy vizsgálják meg a helyzetet és találjanak megoldást arra, hogy ne kelljen letartóztatni Putyint. A Times szerint azonban ilyet nem találtak, ezután küldték el a kérést Moszkvába, felajánlva, hogy videókapcsolaton mondhat beszédet a BRICS-tagoknak az orosz vezető

Dél-Afrika egyébként az ukrajnai háború óta kitart Oroszország mellett, olyannyira, hogy egyetlen szankció mögé sem álltak be, amit nyugati államok hoztak Oroszország, vagy orosz vezetők ellen. Ugyanakkor a letartóztatási parancsot ők is komolyan veszik. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman letartóztatását az Oroszországba hurcolt ukrán gyermekek törvényellenes deportálása miatt rendelte el az ICC. 

 

letartóztatás Putyin icc BRICS Dél-Afrika
Kapcsolódó cikkek