Dél-amerikai körúton vesz részt az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov először a brazil diplomácia vezetőjével, Mauro Vieira külügyminiszterrel találkozik. A felek Brazília fővárosában találkoztak.

Russian BRASILIA, BRASIL - APRIL 17: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (L) meets with his Brazilian counterpart Mauro Vieira (R) and Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva (not seen) at Itamaraty Palace in Brasilia, Brazil on April 17, 2023.
Fotó: Ton Molina / AFP

A diplomaták az egyeztetések után várhatóan sajtótájékoztatót tartanak – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

A nap folyamán Lavrovot Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök fogadja. Találkozik Celso Amorimmal, a brazil elnök külpolitikai tanácsadójával is.

Brazília Lavrov latin-amerikai turnéjának első állomása.

BRASILIA, BRASIL - APRIL 17: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (C) arrives at Itamaraty Palace to meet with his Brazilian counterpart Mauro Vieira (not seen) and Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva (not seen) in Brasilia, Brazil on April 17, 2023. Ton Molina / Anadolu Agency
Fotó: AFP

A múlt héten is egy fontos találkozóra került sor, amikor Lula da Silva brazil elnök Pekingbe utazott, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Kínában Lula közölte, hogy az Egyesült Államok az ukrajnai háború fenntartásán dolgozik, majd felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel a konfliktus szításával.

Pekingi látogatásán Lula arról is beszélt, hogy a BRICS-országokkal (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) azon dolgoznak, hogy a nemzetközi kereskedelemben leválthassák a dollárt.

A brazil elnök szerint Amerika ösztönzi a háború folytatását

Véget ért Lula elnök kínai útja.

Minden este felteszem magamnak a kérdést, hogy miért kell minden országnak a dollárra alapoznia a kereskedelmét. Miért nem kereskedhetünk a saját valutánkkal?

– mondta Lula. Kevesebb mint két héttel a brazil elnök látogatása előtt Kína és Brazília megállapodást kötött arról, hogy dollár helyett a saját valutájukat használják fel a közös ügyleteikhez.

A kínai és brazil tárgyalások után Lavrov látogatása Dél-Amerikában rendkívüli fejfájást okozhat az Egyesült Államoknak.