A Fidesz–KDNP listáról Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos lehet esélyes a Fidesz új parlamenti képviselőjének, miután elhunyt Bajkai István  – tájékoztatták az ATV-t kormánypárti források. 

A pestszentlőrinci temetőben vettek hétfőn végső búcsút Bajkai István fideszes képviselőtől. A Világgazdaság is beszámolt róla, hogy ötvenkilenc éves korában elhunyt Bajkai István jogász, a Fidesz alapító tagja és országgyűlési képviselője.

FERENCZ Orsolya Ildikó
Fotó: Mónus Márton / MTI

A kormány 2021-ben fogadta el az űrstratégiát. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos 2021. október 28-án jelentette be az űrhajós-kiválasztási eljárás megindítását és a program hivatalos elnevezését, amely a Hunor (Hungarian to Orbit) nevet viseli. A kiírásra több mint 240 pályázat érkezett, közülük 100 jelentkező vehetett részt a válogatón. Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállománya végül egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését. A Hunor Magyar Űrhajós Program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani.