Éles szócsata alakult ki a napokban a kormány és a főpolgármester között arról, miként is állt pénzügyileg Budapest, amikor Karácsony Gergely 2019-ben átvette a város irányítását Tarlós Istvántól. Személyeskedéstől sem mentes Facebook-bejegyzésében Karácsony a minap azt közölte, hogy Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt. Ehhez képest Varga Mihály tárcavezető arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a főváros baloldali vezetése 214 milliárd forintot örökölt az előző, fideszes városirányítástól.

20230419 BudapestKarácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatójaFotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG 
20230419 Budapest
Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatója
Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság 

E majdnem harmincmilliárdos ellentmondás feloldásáért a Világgazdaság megkereste a Pénzügyminisztériumot, azt tudakolva, mire alapozza a tárca, hogy a főváros 2019-ben 214 milliárd forinttal rendelkezett. Mint kiderült, nem másra, mint Budapest hivatalos dokumentumaira. 

A főváros 2019-es pénzügyi beszámolója világosan mutatja, hogy Karácsony Gergely városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvánétól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél 7 milliárd forint volt – derül ki a Pénzügyminisztérium válaszából.

A tárcánál hozzátették azt is, hogy a hivatalos adatokból egy következtetés vonható le, mégpedig az, hogy a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait.

Ezt támasztja alá egyrészt az, hogy Karácsonyék alig több, mint három éve 214 milliárdos megtakarítással vették át a várost, most viszont csődközeli helyzetről beszélnek. Ráadásul Budapest adóbevételei minden korábbinál magasabbak, az adóerő-képesség évről évre növekszik. 

A főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot, ezenfelül Budapest további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két tétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019-es adatnál

– mutatott rá a tárca.

Egy rövid kitérő erejéig érdemes elidőzni a fővárost megillető 46 milliárdos költségvetési támogatásnál. A Világgazdaság írta meg, hogy Karácsony ebben az ügyben mintha elvesztette volna a számokkal vívott csatát. A főpolgármester ugyanis korábban azt közölte: a városvezetés nem hajlandó befizetni a Budapestre eső szolidaritási adónak azt a részét, amely meghaladja a költségvetési támogatás nagyságát. Karácsony ugyanakkor téves számot mondott be, a főpolgármester 13 milliárddal lőtt mellé. Az ügy részleteit ebben a cikkünkben fejtettük ki.

De visszakanyarodva a 2019-es számokhoz: Karácsony Gergely a jelek szerint nem akar tudomást venni a beszámolóban szereplő számokról, egy minapi nyilatkozatában a Hvg.hu-nak egyenesen úgy fogalmazott:

„A 214 milliárd hazugság, ilyen sose volt.” 

Alább bemutatjuk azokat a részleteket a főváros 2019-es költségvetési beszámolójából, amelyek a Pénzügyminisztérium szerint cáfolják Karácsonyt, s amely tételek éppen 214 milliárd forintról szólnak.

Pénzügyminisztérium 
főváros, karácsony, gergely, varga, mihály, budapest, magyaorzság, pénz, kimutatás
Fotó: Pénzügyminisztérium 
Pénzügyminisztérium 
főváros, karácsony, gergely, varga, mihály, budapest, magyaorzság, pénz, kimutatás
Fotó: Pénzügyminisztérium 
Pénzügyminisztérium 
főváros, karácsony, gergely, varga, mihály, budapest, magyaorzság, pénz, kimutatás
Fotó: Pénzügyminisztérium 
A főváros intézményeinek pénzeszközállománya, 2019