Szinte az egész ország gyászolja Suhajda Szilárdot. A magyar hegymászó a múlt héten a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everestet szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni, de nem élte túl az expedíciót. A sportembertől az őt követő rengeteg magyar sportrajongó mellett az egész hegymászóvilág búcsúzik.

Békéscsaba, 2023. május 28.Mécsest gyújt egy emlékező Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2023. május 28-án. A magyar hegymászót nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést.MTI/Lehoczky Péter
Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Sokan ezt virtuális formában már megtették: a bejegyzésre, amelyben a legrosszabb hírt közölték, 54 ezer síros hangulatjel, és több mint hatezer, többségében együttérző hozzászólás érkezett. Békéscsabán egykori iskolájában vasárnap mécseseket gyújtottak emlékére. Kedden a fővárosban is elbúcsúznak a hegymászótól.

Tudjuk, hogy sokan szeretnétek megemlékezni Szilárdról. Május 30-án (kedden) 19.00 órától 22.00 óráig csendes főhajtást tartunk Szilárd tiszteletére a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél. A fenti időtartamon belül bármikor érkezhettek. Ha sokan leszünk, kérjük, adjatok majd lehetőséget az újonnan érkezőknek is

– szerepelt Suhajda Szilárd hivatalos Facebook-oldalának hétfői bejegyzésében.

A magyar hegymászó csapata és családja arra kér mindenkit, hogy a megemlékezésen ne viseljenek fekete ruhát, hogy ezzel is azt az életszeretetet mutassák, amely a magyar hegymászó személyiségét és egyéniségét is jellemezte.

Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy mellőzzék a kérdéseket, és tartózkodjanak a részvétnyilvánítástól, csendben osztozzanak a család és a barátok gyászában.

A megemlékezés helyszíne: 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. Az emlékhely a bejárat feletti park felső részén található, a Google térképen Barlangkutatók emlékhelye néven szerepel.