Május 23-án indult csúcstámadásra Suhajda Szilárd, hogy hetedik magyarként, oxigénpalack használata nélkül pedig első magyarként meghódítsa a világ legmagasabb pontját, a Mount Everestet. A sportemberrel azonban elveszett a kapcsolat, onnantól kezdve mindenki várta a híreket a magyar hegymászóról, és várta a csodát. Szombaton azonban kiderült, hogy ez nem fog bekövetkezni, miután a világklasszis serpákból álló mentőcsapatnak nem sikerült megtalálnia, a rendkívül rossz időjárás miatt feladták a keresést, és visszaindultak, hiszen a 8000 méter fölött jelenleg tapasztalható körülményeket ennyi időn keresztül nem lehet túlélni.

Suhajda Szilárd
hegymászó
Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

A magyar hegymászótól az őt követő rengeteg magyar sportrajongó mellett az egész hegymászóvilág búcsúzik.

A világ ma elvesztett egy rettenthetetlen lelket. Szomorúan búcsúzunk Suhajda Szilárdtól

– írta róla Facebook-oldalán az Everest Today.

Isten veled, kedves Szilárd. Gyönyörű helyen pihensz most már

– búcsúzott a sporttárstól Price Márton Péter, aki május 14-én oxigénpalack segítségével hatodik magyarként mászta meg az Everestet, így a hegyen útközben találkoztak Suhajdával.

Szilárd már az égi csúcsokon. Nincsenek szavak…

– írta a bejegyzéshez Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője, Suhajda Szilárd egyik legjobb barátja.

Azt, hogy a magyar hegymászó tragikus véget érő expedícióját mennyien követték figyelemmel, jól mutatja, hogy a Suhajda Szilárd hivatalos oldalán a keresés befejezéséről szóló bejegyzésre alig 5 óra leforgása alatt mintegy négyezet együttérző hozzászólás és 37 ezer síró hangulatjel érkezett.