Milliárdos áfacsalás miatt tartott összehangolt akciót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek a nyomozók – jelentette be csütörtökön délelőtt az adóhatóság. A közlemény szerint a Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárást több, fuvarozási tevékenységet végző cégnél.

Convoys of transportation Trucks in lines passing each other on a rural countryside highway under a beautiful blue sky
Milliárdos áfacsalás miatt sújtott le a NAV fuvarozó cégekre.
Fotó: Shutterstock

A gazdasági társaságok különböző adminisztratív szolgáltatásokról kiállított fiktív számlákat fogadtak be, amelyek mögött nem állt tényleges gazdasági teljesítés. Így csökkentették jogosulatlanul áfafizetési kötelezettségüket, ezzel több mint 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

A NAV nyomozói járőrök közreműködésével az országban több helyszínen, összehangoltan hajtottak végre kényszerintézkedéseket.

A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében a nyomozóhatóság gépjárműveket, bankszámlapénzt foglalt le, valamint ingatlanokat vett zár alá. Az egyik helyszínen a kutatás során online és fizikai (hardware) pénztárcákból különböző típusú kriptovaluták is előkerültek, amelyeket szintén lefoglaltak.

A nyomozók az akcióban több mint 650 millió forintnyi vagyont biztosítottak. Hét embert gyanúsítottként hallgattak ki, közülük két embert őrizetbe vettek, akiknek a letartóztatását elrendelte a bíróság.

Az szja-bevallás miatt rendkívüli nyitvatartással várja az ügyfeleket a NAV

Az szja-bevallás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) május 15. és 22. között rendkívüli nyitvatartással várja az ügyfeleket – közölte a hivatal csütörtökön.