Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-oldalán szólt hozzá az költségvetésével kapcsolatos vitához, felhívva a figyelmet arra, hogy a hé éves költségvetési ciklusból még csak két év telt el, Brüsszel pedig máris növelné szeretné a neki járó összeget. 

Hogy történhetett ez? Mi történt a költségvetéssel? Hol a pénz?

– teszi fel az Európai Bizottság számára a kérdést a magyar kormányfő, aki maga is Brüsszelben, a kétnapos uniós csúcstalálkozón tartózkodik, ahol többek között az orosz–ukrán háború, Ukrajna további támogatása, a gazdaságélénkítés, a védelmi kiadások, a migráció, valamint külkapcsolati kérdések szerepelnek a napirenden.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott a soproni városházán
Sopron
2019.08.19.
Fotó: Magasi Dávid
Kisalföld
képen Szijjártó Péter miniszterAngela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott a soproni városházánSopron2019.08.19.Fotó: Magasi DávidKisalföldképen Szijjártó Péter miniszter
Fotó: Magasi Dávid / Mediaworks

A hétéves uniós költségvetés a helyreállítási alappal kiegészítve több mint 2 ezermilliárd euró, ami meghaladja a tagállamok költségvetésének 2 százalékát. Ez az arány az elmúlt időszakban 1 százalék körül szokott lenni. Az előzetes értékelések szerint a bizottság többletpénzkérési javaslatát az Európai Parlament még csak-csak jóváhagyja, a tagállamok esetében azonban ez kevésbé valószínű. 

Századvég: a magyarok többsége úgy gondolja, hogy korrupció övezi az uniós bürokráciát

A magyarok több mint kétharmada összességében korruptnak látja a brüsszeli politikát. Tavaly a belga hatóságok egy az Európai Parlamenthez köthető korrupciós hálózatot lepleztek le.