Öngyilkosság lenne, ha az Oroszországgal vívott háború befejezése után nem vennék fel Ukrajnát a NATO-ba, mert ez azt jelentené, hogy a fegyveres konfliktus a jövőben kiújulhatna – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Axel Springernek adott interjúban. A tárcavezető megjegyzései a július közepén tartandó NATO-csúcstalálkozó előtt hangzottak el, amikor keleti szomszédunk tagsági pályázata kapcsán komoly vita várható.

Fotó: AFP

Kijev szeretné, ha a védelmi szövetség elkötelezné magát a csatlakozás mellett, de a tagállamok szerint erre csak akkor kerülhet sor, ha az orosz erők már nem tartózkodnak a területén. Olaf Scholz német kancellár június végén közölte: a július 11–12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozónak Ukrajna katonai erejének megerősítésére kellene összpontosítania ahelyett, hogy folyamatot indítana Kijevnek a transzatlanti szövetséghez való csatlakozására. Kuleba az interjúban visszavágott Berlinnek, és óva intett az olyan kimeneteltől, mint amely a 2008-as bukaresti NATO-csúcson jött létre, amikor Berlin és Párizs elutasította Ukrajna és Grúzia NATO-tagságát.

Ne ismételjük meg azt a hibát, amelyet Merkel kancellár 2008-ban Bukarestben elkövetett, amikor hevesen ellenzett minden előrelépést Ukrajna NATO-tagsága felé

– mondta a politikus. Szerinte az akkori döntés megnyitotta az ajtót Putyin előtt, hogy megszállja Grúziát, majd folytassa destabilizáló törekvéseit a régióban, végül pedig annektálta a Krímet. Hozzátette: ha Ukrajnát 2014-re felvették volna a katonai szövetségbe, akkor nem történt volna meg a Krím annektálása, és nem lenne háború. Kuleba visszautasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentését, miszerint Ukrajna nem győzhet a háborúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elképzelése szerint Ukrajna csatlakozhat a NATO-hoz és az EU-hoz, miután Kijev visszaverte az orosz hadsereget. Natalia Galibarenko, Ukrajna NATO-nagykövete szerint az ország valamiféle meghívás vagy kötelezettségvállalás elérése törekszik a vilniusi csúcstalálkozón.

A következő hetek döntők lehetnek az ukrajnai háborúban

Nagyon sok múlik a következő heteken és hónapokon az ukrajnai háború lezárását illetően – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora. Kirby szerint nincs jele, hogy a Wagner-zendülés változtatott volna a háború menetén.