Világszerte több mint 165 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, vagyis napi 3,65 dollárnál (1200 forintnál) kevesebb bevételből – jelentette be pénteken az ENSZ Fejlesztési Hivatala (UNDP).

18/11/2018,Cairo,,Egypt,,Inhabitants,Of,Garbage,City,In,The,Streets
18/11/2018 Cairo, Egypt, inhabitants of garbage city in the streets of his area among a bunch of garbage and ineligible stink
Fotó: Shutterstock

A szegénységi küszöb alatt élők száma még magasabbra is emelkedhetett volna, ha a kormányok a koronavírus-járvány alatt nem nyújtottak volna szociális támogatásokat, és nem indítottak volna gazdaságösztönző projekteket – mondta Achim Steiner, az UNDP vezetője. 

A szegény országokban különösen súlyos a helyzet, hiszen ezekben az országokban a szociális infrastruktúra is károsodik,

így a korlátozott egészségügyi ellátás és oktatás és a hiányzó szociális védőháló miatt nem tudnak segíteni azokon az embereken, akik önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudják ellátni a családjukat – emelte ki Steiner.

Az ENSZ szerdán közzétett adatai szerint 52 ország vergődik olyan adósságcsapdában, amelyből nem tud segítség nélkül kiszabadulni. A világ államadóssága tavaly 92 ezermilliárd dolláros rekordszintet ért el, ami a 2000-es adósságszint ötszöröse.

A New York-i székhelyű nemzetközi szervezet jelentése szerint a Föld lakosságának több mint 40 százaléka, 3,3 milliárd ember él olyan országokban, amelyekben az egészségügyi vagy oktatási kiadásokat meghaladják a felvett hitelek kamatai. 

Ukránok milliói csúsztak a szegénységi küszöb alá a háború miatt

Ukrajna lakosságának anyagi helyzetét is drasztikusan lerombolta a háború. Az ukránok 25 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.