Nemzetközi gazdaság

Ukránok milliói csúsztak a szegénységi küszöb alá a háború miatt

Ukrajna lakosságának anyagi helyzetét is drasztikusan lerombolta a háború. Az ukránok 25 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Hatalmas mértékben, kettőről 25 százalékra nőtt Ukrajnában a szegénységi szint alatt élők száma – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrajna, szegénység, ukránok
Mintegy 8 millió ukrán él a szegénységi küszöb alatt
Fotó: AFP

2022 végére Ukrajnában 8 millió ember kerül a szegénységi szint alá

– nyilatkozta Anna Bjerdea, a Világbank európai és közép-ázsiai ügyekért felelős alelnöke a német Die Pressének adott interjúban.

A politikus hozzáfűzte, hogy mindez azt jelenti, hogy a rossz anyagi körülmények között élők aránya 2-ről 25 százalékra emelkedett a háború sújtotta országban.

Hasonló adatokat közölt Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is. Ismertette, hogy csaknem 17,7 millióan szorulnak humanitárius segélyre az országban és

 

9,3 millióan nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez.

 

A Világbank becslése szerint Ukrajnának legalább 500 milliárd euróra lenne szüksége az elpusztított infrastruktúrája helyreállításához. Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy ezt az újjáépítést Oroszországnak kell megfizetnie.

Terápiás kutya is segíti a háború által traumatizált ukrán gyerekeket Kijevben

Bice, a 8 éves játékos pitbull terrier Okszana Szljepova pszichológus munkáját segíti, aki egy csapat különböző korú gyereknek tart terápiás foglalkozásokat.

 

 

Ukrajna szegénység háború ukrán
Kapcsolódó cikkek