Csak a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, Sepsi Enikő pályázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektori székére, a szenátus hétfői ülésén támogatta a pályázatot – közölte a HVG.hu kérdésére az egyetem. 

Budapest, 2023. április 15.A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének és a Németh Antal Drámaelméleti Intézetnek otthont adó épület a főváros VIII. kerületében, a Szentkirályi utca 32. szám alatt. A palota gróf Károlyi Gyuláné részére épült 1897-ben. Idővel - több átalakítás után - ez lett a Károlyiak legkedveltebb lakhelye. A második világháború idején gróf Károlyi Józsefné itt bújtatta Zilahy Lajost és Szentgyörgyi Albertet. A háborút követően az első emeleten a Magyar-Szovjet Baráti Társaság működött. A nagypolgári lakóházat az 1971-1972-es teljes rekonstrukció során alakították át oktatási épületté és a Színház- és Filmművészeti Főiskola (majd Egyetem) filmszakmai képzése 1975-ben települt ide.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetének alapító vezetője. Az ELTE-n magyar–francia szakon 1993-ban végzett, doktori tanulmányait 1996 és 2000 között a Sorbonne-on, a párizsi École Normale Supérieure-ön és az ELTE Irodalomtudományi Doktori Programjában folytatta. Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, a színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány (modern és kortárs misztika).

Több díj birtokosa, 2010-ben a francia miniszterelnök az Akadémia Pálmák Lovagi fokozata kitüntetésben (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques) részesítette a tudomány, az oktatás és a francia kapcsolatok terén elért kiemelkedő eredményért, 2022-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy

 Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész rektorként 2022 elején vette át az egyetem irányítását.