Az országot sújtó korrupció legyőzésének ígéretével kampányoló Bernardo Arévalo nyerte az államfőválasztás vasárnap tartott második fordulóját Guatemalában – jelentette be a választási bizottság. A nem hivatalos végeredmény szerint Arévalo a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, ellenfele, Sandra Torres Casanova 36 százalékot kapott.

Fotó: AFP

A bizottság azt is közölte, hogy a részvételi arány az eddigi legmagasabb volt, de a pontos adatot nem ismertette. Hozzátette viszont, hogy a választásról komolyabb szabálytalanságot nem jelentettek.

Míg a kampányban Bernardo Arévalo – Juan José Arévalo egykori elnök fia – a korrupció elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt, a szociáldemokrata UNE pártot képviselő Sandra Torres – Álvaró Colom néhai államfő felesége – a szegények felemelésének és támogatásának, a szociális juttatások növelésének ígéretével igyekezett támogatókat találni.

Arévalo júniusban – egybehangzó elemzések szerint – meglepetésre került be a második választási fordulóba.

A két forduló között pártjának, a Mag Mozgalomnak (Movimiento Semilla) a működését egy időre bírósági ítélettel felfüggesztették szavazási regisztrációs szabálytalanságokra hivatkozva, de a legfelsőbb bíróság később ezt a döntést felülbírálta és visszavonta.

Alejandro Giammattei jelenlegi államfő vasárnap az elsők között gratulált Arévalónak, és gördülékeny hivatalátadást helyezett kilátásba. Az új elnök a tervek szerint januárban foglalja el hivatalát.

Az országban lévő korrupciót annyira súlyosnak tartja a nemzetközi közvélemény, hogy Guatemala nem kapott meghívást a párizsi olimpiára a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól.