Közélet

Moszkvai jóslat: megismétlődik a 15 évvel ezelőtti eseménysor, és háborút nyer Oroszország

Dmitrij Medvegyev biztos benne, hogy Oroszország megnyeri a háborút. Ugyanúgy, ahogy 2008-ban Georgiában.

Hiába a hetek vagy inkább hónapok óta alig mozduló frontvonalak, és az ukrán ellentámadás nagyon lassú előrenyomulása, számos orosz politikus továbbra is biztos abban, hogy Moszkva képes megnyerni a háborút – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

Russia's former president and now serving as deputy chairman of the country's Security Council, Dmitry Medvedev (L), visits the Totsky military training field outside Siberian city of Orenburg on July 14, 2023. (Photo by Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Oroszország elég erős ahhoz, hogy különleges katonai műveletének minden célját elérje. Annak ellenére is, hogy szinte közvetlen konfrontációba kerül az egész NATO-val

– jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kedden a Telegram-csatornáján.

A korábbi orosz elnök párhuzamot vont a jelenlegi konfliktus, valamint a 2008 augusztusában a szakadár georgiai területen, Dél-Oszétiában lezajlott fejlemények között.

2008 augusztusában is legyőztük ellenségeinket, és Oroszország a saját feltételei szerint biztosította a békét. A győzelem ezúttal is a miénk lesz!

– nyilatkozta Medvegyev, aki pont az említett időszakban, 2008 és 2012 között volt Oroszország elnöke.

Napra pontosan 15 évvel ezelőtt, 2008. augusztus 8-án Georgia az éjszaka folyamán fegyveres támadást intézett Dél-Oszétia ellen. Moszkva erre válaszul beavatkozott, arra hivatkozva, hogy meg szeretné védeni az ott élő civileket, akik közül sokan orosz állampolgárok voltak, valamint a térségben 1992 óta állomásozó békefenntartó csapatait.

A fegyveres konfliktus öt napig tartott. A harcokban több mint ezer ember vesztette életét, köztük 72 orosz is. Az akkori eseménysor végül azzal zárult, hogy augusztus 26-án Oroszország elismerte Dél-Oszétia és egy másik grúz autonóm régió, Abházia függetlenségét. A két szakadár területen azóta is előfordulnak kisebb konfliktusok, másfél évtized elteltével a régiók jogállása és a béke is vékony jégen áll.

Kevesebb orosz katona van a szakadár georgiai területeken

Dél-Oszétia és Abházia helyzetében régóta nincs előrelépés. Az uniós megfigyelők nem látnak esélyt a konfliktus közeli rendezésére.

 

 

georgia Dél-Oszétia Dmitrij Medvegyev Oroszország Abházia
Kapcsolódó cikkek