Csődöt jelentett a birminghami városi tanács, a brit önkormányzatok között végigsöprő fizetésképtelenségi hullám eddigi legnagyobb áldozata. A város kedden hivatalosan is bejelentette, hogy képtelen egyensúlyba hozni idei mérlegét.

Old and modern architecture, Council House, Victoria Square, Birmingham, England, United Kingdom, EuropeOld and modern architecture, Council House, Victoria Square, Birmingham, England, United Kingdom, Europe (Photo by John Guidi / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Fotó: AFP

Az ellenzéki Munkáspárt vezette városi tanács keddi közleménye szerint júliusban szigorú kiadási kontrollt vezettek be, ám kormányzati segítségre van szükség ahhoz, hogy a város kimásszon a gödörből – írja a Financial Times.

Az angliai és walesi tanácsok egyre növekvő pénzügyi nyomás alatt vannak a szociális ellátás költségeinek növekedése, a magas infláció és a gyengébb bevételek miatt. Birmingham a múlt hónapban jelentette be, hogy a 2023–24-es pénzügyi évben 84,4 millió fontos hiányra, a következő évre pedig 164,8 millió fontos deficitre számít.