A brit a várt, tavaly február óta a legalacsonyabb szintre lassult júliusban, a maginfláció azonban magasabb a reméltnél, és nagyobb mértékű a drágulás a szolgáltatási szektorban is, márpedig ezeket a negatív jeleket éles szemmel figyelik a jegybanknál.

Az élelmiszerárak növekedése lassult.
Fotó: Tolga Akmen / AFP

A statisztikai hivatal, az ONS szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a fogyasztói árak éves összehasonlításban a piacok által jelzettnek megfelelően 6,8 százalékra estek vissza a júniusi 7,9 százalékról. Havi összehasonlításban viszont a várt 0,5 százalék helyett csak 0,4 százalékkal csökkentek a júniusi 0,1 százalékos növekedés után.

A maginfláció a várt minimális csökkenés helyett éves bázison maradt a júniusi 6,9 százalékon, az előző havihoz képest viszont 0,2 százalékról 0,3 százalékosra gyorsult. A szolgáltatási szektorban szintén gyorsult, a júniusi 7,2 százalékról 7,4 százalékra nőtt az infláció. A Bank of England (BoE) pedig elsősorban ezt a két adatot figyeli, emlékeztetett tudósításában a Reuters.

Az ONS közlése szerint az éves infláció visszaesésében a legnagyobb szerepet a gáz és az áram árának csökkenése játszotta, de lassul az élelmiszerárak növekedésének üteme is. A javulás ellenére a nyugati világban még mindig a briteknél az egyik legmagasabb az infláció, és ez várhatóan az év végéig így is marad, az Egyesült Királyságot ezen a téren csak Izland és Ausztria előzi meg.

UNITED KINGDOM. ENGLAND. LONDON. SEVEN DIALS DISTRICT. CLIENT HAVING A HAIRCUT AT THE BARBER AND HAIRDRESSER MURDOCK. (Photo by ANTOINE LORGNIER/ ONLWORLD.NET / ONLY WORLD / Only France via AFP)
A szolgáltatási infláció meglepetésre emelkedett, és ennek nem örül a jegybank.
 Fotó: AFP

„Mivel a bérnövekedés üteme és a szolgáltatási infláció is magasabb, mint amit a jegybank várt, így egyértelmű, hogy a BoE-nek van még mit tennie” – emlékeztetett Ruth Gregory, a Capital Economics közgazdásza. A piacok is nagyjából kétharmados esélyt adnak arra, hogy a BoE folytatja a szigorítást, és a kamatszint februárra a jelenlegi 5,25 százalékról hat százalékra emelkedik majd.

Nem nyújtott reményt Jeremy Hunt pénzügyminiszter sem a friss adatok ismertében.

„Már lassul az árak emelkedése, még nem vagyunk a célnál. Tartanunk kell magunkat a tervhez, hogy az idén megfelezzük az inflációt, és a lehető leghamarabb visszanyomjuk két százalékra” – jelentette ki.

A feldolgozóiparból érkező jelek is az inflációs nyomás gyengülését mutatják, mivel a júliusig tartó 12 hónapban az ipari termelői árak éves bázison 0,8 százalékkal csökkentek, ami 2020 októbere óta a leggyengébb érték. A bekerülési árak 3,3 százalékkal csökkentek, ami 2020 májusa óta a legnagyobb visszaesés.