Beismerte a Szerb Lista nevű koszovói kisebbségi szerb párt alelnöke, hogy ő szervezte meg azt a fegyveres támadást a múlt vasárnap, amelyben egy koszovói rendőr életét vesztette. Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót pedig lelőttek.

Banjska Village where armed Serbs clashed with Kosovo Police
Fotó: Erkin Keci / AFP

A koszovói rendőrség egy drónnal készített felvételt is közzétett, amelyen a bajskei kolostor udvarán pihenő fegyveresek láthatók. Néhány napja közölték, hogy az egyik férfi Milan Radoicic, a Szerb Lista nevű kisebbségi szerb párt alelnöke. Ezt eddig senki nem erősítette meg, pénteken viszont a politikus ügyvédje nyilvánosságra hozta Radoicic vallomását, amelyben mindent beismert, és azt is közölte, hogy a hivatalos Belgrádnak nem volt köze a támadáshoz.

A vallomás szerint Radoicic és társai azért mentek Észak-Koszovóba, hogy bátorságot öntsenek az ott élő szerbekbe az Albin Kurti koszovói miniszterelnök terrorjával szembeni ellenálláshoz. A vallomás szerint terveiről nem tájékoztatta sem a szerbiai, sem az észak-koszovói szerb politikai vezetőket, és nem is kapott tőlük semmilyen segítséget, mert eltérő véleményen vannak a koszovói miniszterelnök elnyomó rezsimjével szembeni ellenállással kapcsolatban.

Tájékoztatom a szerb nép minden üldözőjét, Kurtitól kezdve az összes külföldi segítőjéig, hogy személyesen én intéztem minden logisztikai előkészületet a szerb népnek a megszállóktól való megvédése érdekében

– közölte a politikus. Hozzátette: már számtalan alkalommal igyekeztek békés úton megoldani a kialakult helyzetet, amit a másik oldal gyengeségnek vett, és az elnyomás csak nőtt. Mivel ezek a megoldási módszerek kudarcot vallottak, más módszerhez kellett folyamodni. Azt is bejelentette, hogy lemond a Szerb Lista alelnöki posztjáról, mert politikai tevékenységének nincs köze a múlt vasárnapi tetteihez.

A szerb népet azért üldözik, hogy Koszovót megtisztítsák tőlük. Szeretnénk a nemzetközi közösség figyelmét is felhívni arra, hogy a szerbek nem tűrik tovább a terrort

 – írta Milan Radoicic, aki egyben leszögezte: a koszovói rendőrt, akinek egy robbanószerkezet okozta a halálát, nem akarták megölni. A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. A vitatott jogállású területen zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a KFOR katonáira támadtak. Az utcai harcokban a feleket szétválasztani próbáló békefenntartó erők mintegy harminc, többségében magyar tagja is megsérült. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Ehhez hozzá kell tenni: Koszovó északi részén a szerbek adják a többséget.

Szerbia és Magyarország közösen csábítja az Egyesült Arab Emírségek befektetéseit

Magyarország és Szerbia együtt nagyon csábító befektetési célpont lehet az Egyesült Arab Emírségeknek. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic erről próbálta meggyőzni Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejket, az emírségek trónörökösét. Orbán Viktor szerint az, hogy egy európai uniós és egy unión kívüli ország összefog, még előnyös is az ilyen befektetések számára.