A NATO további védelmi erők mozgósítását engedélyezte Koszovóba – jelentette be a szervezet sajtóközleményben. A szervezet legfőbb döntéshozó testülete pénteken ülésezett, hogy megvitassa a koszovói helyzetet. A irányítása alatt álló koszovói békefenntartó haderő (KFOR) jelenlétét május óta megerősítették a régióban, a szervezet pedig úgy döntött, hogy engedélyezi további csapatok bevetését a kialakult feszültség csökkentésére.

MITROVICA, KOSOVO - JUNE 20: NATO Kosovo Force (KFOR) executes air patrol to ensure the security of the country after tensions in Mitrovica, Kosovo on June 20, 2023. Eren Beksac / Anadolu Agency (Photo by Eren Beksac / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Azt egyelőre nem pontosították, hány osztagot küldenek és mely szövetséges országokból. A szervezet megerősítette, hogy a KFOR rendelkezésére bocsátja az összes erőforrást, amely megbízatás teljesítéséhez szükséges. A NATO egyben sürgette Belgrádot és Pristinát, hogy vegyenek részt az EU által közvetített párbeszédben, mivel ez az egyetlen módja annak, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek tiszteletben tartják valamennyi közösség jogait. A szövetség szerint ez kulcsfontosságú Koszovó tartós biztonsága és a régió stabilitása szempontjából. 

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a KFOR katonáira támadtak. Az utcai harcokban a feleket szétválasztani próbáló békefenntartó erők mintegy harminc, többségében magyar tagja is megsérült. Vasárnap pedig Észak-Koszovóban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. 

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Ehhez hozzá kell tenni: Koszovó északi részén a szerbek adják a többséget. Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött el egy tárgyalássorozat uniós közvetítéssel, és noha a kapcsolat rendezése elősegítené mindkét ország európai integrációját, valós előrelépés azóta sem történt.

Szerbia és Magyarország közösen csábítja az Egyesült Arab Emírségek befektetéseit

Magyarország és Szerbia együtt nagyon csábító befektetési célpont lehet az Egyesült Arab Emírségeknek. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic erről próbálta meggyőzni Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejket, az emírségek trónörökösét. Orbán Viktor szerint az, hogy egy európai uniós és egy unión kívüli ország összefog, még előnyös is az ilyen befektetések számára.