A szerb–magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros, a gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában.

Belgrád, 2023. szeptember 29.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Aleksandar Vucic szerb elnök (k) és Khálid bin Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejk, Abu Dzabi trónörököse (b) Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján Belgrádban 2023. szeptember 29-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő kifejtette, az egyik ország bent van az Európai Unióban, a másik nincsen,

ez nem hátrány, ez lehetőségeket is tartogat

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével folytatott megbeszélést. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a háromoldalú csúcstalálkozón az volt a cél, hogy bemutassák a szerb–magyar gazdasági együttműködést az emírségek képviselőjének. A megbeszélés módot adott a lehetőségek feltérképezésére, az infrastruktúra és a terén folytatott együttműködés megismertetésére. Hozzátette: Magyarországnak most először volt alkalma részt venni ilyen találkozón.

Orbán Viktor: ide nem bicska, hanem fejsze kell

A miniszterelnök megismételte a hétfői kijelentését a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában: szerinte a jegybank bicskája beletörött az elleni küzdelembe. Úgy fogalmazott, hiába van ott a tudás, ha nekik „csak bicskájuk van”, ezért a kormány átvette ezt a feladatot. A pénzromlást sikerült lefaragni, a következő kérdés azonban a bérek emelése és a növekedés helyreállítása lesz – erről szól majd a 2024-es év. Bármilyen nehéz körülmények között is van a magyar költségvetés, a nyugdíjasok megkapják a nyugdíj-kiegészítést, sose merült fel, hogy visszavegyék tőlük – mutatott rá. A kormányfő kitért a közelgő lengyelországi és szlovákiai választásokra is. Elmondta, a lengyel kormányt meg akarják buktatni Brüsszelből, hogy Magyarország egyedül maradjon az uniós vitákban. A szlovákokat egy józan népnek nevezte, miután ők is kellenek ahhoz, hogy helyreálljon a szlovák–magyar–lengyel migrációs frontvonal.

 

Szorosan összefűzi az energetikai stratégiát Magyarország és Szerbia

Magyarország és Szerbia együttműködésében a mai a stratégiai összekapcsolódások időszaka mind az energetika, mind a közlekedés terén – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban. A miniszter arról számolt be, hogy Európa súlyos válságokkal néz szembe napjainkban, és ezek közül is kiemelkedik az energiaellátás krízise, így azok érezhetik magukat biztonságban, akik a lehető legtöbb ponton össze tudnak kapcsolódni szomszédaikkal a szükséges energiahordozók biztosítása érdekében.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Kiemelte, hogy 

a felek „jól állnak” a térségben egyedi közös földgázkereskedelmi vállalat elindításával, amelyet már be is jegyeztek.

Szijjártó Péter szerint ez azért egy fontos lépés, mivel a szerb–magyar földgázkereskedelem összehangolásával a két ország piaca már sokkal érdekesebb lehet a nemzetközi szereplők számára is. A két ország piaca nagyobb, mint a kettő külön-külön – jelentette ki a tárcavezető.

Arra is kitért, hogy zajlik az előkészítése a két állam közötti kőolajvezeték megépítésének.

Egy új kőolajvezeték megépítése, amelynek a kapacitása az előzetes egyeztetések szerint 5–5,5 millió tonna között lesz évente, növeli a versenyhelyzetet a térségben, ezáltal az ellenséges áremelések megakadályozásában is majd fontos szerepet játszik

– hangsúlyozta.

Azt is közölte, hogy zajlik a két ország villamosenergia-hálózatát összekötő vezeték kapacitásának megduplázása, és a munkálatok 2028-ra elkészülnek. Ez azért fontos a miniszter szerint, mivel a 2030-as évek elejétől Magyarország villamosenergia-termelési kapacitása nagymértékben nőni fog az új paksi blokkok működésbe állításával.

A miniszter végezetül arról is beszámolt, hogy a stratégiai összekapcsolódások a közlekedést is érintik. Jó hírnek nevezte ezzel kapcsolatban, hogy október 24-től megindulhat a személyszállítás a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalon, a magyar oldalon kettő, a szerb oldalon öt megállóval.