Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban.
 

Fotó: AFP

A tárca szerint ezen a frontszakaszon az ukrán fegyveres erők négy támadását verték vissza a nap folyamán, Veszele, Krasznohorivka, Marjinka és Himik közelében, amelyek során az ukrán fél 305 katonát veszített. Az orosz hadijelentés a frontvonal mentén elszenvedett ukrán összveszteséget 540 főben adta meg.
 

A megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg egy vezetési és megfigyelőpontot, egy kommunikációs csomópontot, egy lőszerraktárt, egy Mi-8-as helikoptert - ezzel a háború óta megsemmisült ukrán helikopterek száma elérte a 250-et a moszkvai nyilvántartás szerint -, hét páncélozott harcjárművet, három radarelhárító HARM és nyolc sorozatvetőből kilőtt HIMARS-rakétát, valamint 15 drónt.


Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű mozgalom vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az esős és hideg időjárás beköszöntével stratégiát fognak váltani, és a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalására, valamint a Dnyeperen való átkelésre fognak összpontosítani.
Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok. 

A Zaporizzsja megyei Tokmakban egy civil életét vesztette, további 11 - köztük 3 gyerek - pedig megsebesült ukrán rakétacsapás következtében. Kurszkban drón rongálta meg a közigazgatás épületét. A hatóságok közölték, hogy törölték az esti tűzijátékot, amelyet a város alapításának 991. évfordulója alkalmából akartak megtartani.


A "Donyecki Népköztársaságban" éjjel 11 és hajnali 4 óra között kijárási tilalmat rendeltek el. Bevezették a postai küldemények és a távközlési rendszereken keresztül továbbított üzenetek katonai cenzúráját, valamint a telefonbeszélgetések "ellenőrzését". Az intézkedéseket diverzánsok elleni küzdelemmel indokolták.