Közélet

Óriási amerikai hadikölcsönt kap Lengyelország

A lengyel hadseregfejlesztés rendkívül felgyorsult az Ukrajna elleni orosz támadás óta.

Az Egyesült Államok kétmilliárd dolláros (több mint 730 milliárd forint), alacsony kamatú kölcsönt ad Lengyelországnak hadserege modernizálására – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium, hozzátéve, hogy további 60 millió dolláros támogatáshoz is jut Varsó.

A lépés ritkaságnak számít, ugyanis Washington nem sűrűn ad közvetlen katonai célú kölcsönt vagy támogatást, utoljára Irak részesült hasonlóban 2016-ban és 2017-ben – írja a Financial Times.

Polish soldiers on Korean-made K2 tanks take part in a military parade in Warsaw on Polish Army Day, August 15, 2023, to commemorate the anniversary of the 1920 victory over Soviet Russia at the Battle of Warsaw during the Polish–Soviet War. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
A lengyel hadsereg koreai tankjai. Fotó: AFP

A források lehetővé teszik az amerikai közlemény szerint, hogy Lengyelország fejlessze hadseregét, megszabaduljon orosz felszereléseitől, és modernizálja a haderejét. Az Ukrajnával szembeni orosz invázió árnyékában Varsó jelentős haderőfejlesztésbe kezdett, a NATO-előírások által elvárt GDP-arányos 2 százaléknál jóval nagyobb összeget költve védelmi célokra.

Ezzel a lengyel hadsereg az egyik legerősebbé vált Európában, az új beszerzések között sok amerikai gyártású eszköz is található.

 

lengyel hadsereg Lengyelország NATO haderőfejlesztés
Kapcsolódó cikkek