Közélet

Üzenjünk hadat Lengyelországnak – mondja Zelenszkij korábbi tanácsadója

Olekszij Aresztovics szerint politikai öngyilkosság felé rohan az ukrán kormány.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics is kritizálta az ukrán államfő ENSZ-ben elhangzott, Lengyelországgal szemben is kritikus szavait. Az ukrán gabonaimport lengyel tilalmát korholó Zelenszkij megszólalása után a varsói ukrán nagykövetet is bekérették a lengyelek, és Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán az Ukrajnába tartó lengyel fegyverszállítások leállításáról beszélt.

Ukrainian presidential adviser Oleksiy ArestovychKYIV, UKRAINE - APRIL 04: (---EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian presidential adviser, Oleksiy Arestovych gives news conference in Kyiv, Ukraine on April 04, 2022. Ukrainian Presidency / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Aresztovics az X-en ironikusan arról írt, hogy ezzel Ukrajna még nem végzett, hadat kellene üzennie Lengyelországnak, csakúgy mint száz éve. Ennek ugyan ugyanaz lenne a vége, mint akkor, de nyilvánvaló, hogy nagyon akarjuk – olvasható a bejegyzésben, amit később azzal a kérdéssel folytat, hogy feltűnt-e, hogy 

minden ukrán kormány máshogy indul, de mindegyik politikai öngyilkossággal fejezi be pályafutását.

Ennek oka Aresztovics szerint az, hogy mindegyik kormány a véletlennek köszönheti hatalmát, és mivel képtelen élni a történelmi lehetőséggel, belefáradva a küzdelmekbe csak a halálvágy marad meg bennünk.

A lengyel Wiadomosci beszámolója felidézi, hogy Aresztovics 2023 januárja óta nem tanácsadója már Zelenszkijnek, miután arról beszélt, hogy egy Dnyeperben 44 halálos áldozatot okozó orosz rakéta az ukrán légvédelem miatt esett a lakótömbre.

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot.

 

 

ukrán gabona Olekszij Aresztovics Mateusz Morawiecki Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek