Közélet

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot.

Nem küld több fegyvert Ukrajnába Lengyelország, hogy saját védelmére fókuszáljon – közölte szerdán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, alig pár órával azt követően, hogy Varsó bekérette az ukrán nagykövetet is a gabonavitában.

Morawiecki arra a kérdésre, hogy az ukrán gabonaimportról szóló vita ellenére Lengyelország továbbra is támogatja-e Ukrajnát, azt válaszolta, hogy inkább a lengyel hadsereg modernizálására koncentrálnak.

Az orosz inváziót követően Varsó volt Kijev egyik legelkötelezettebb támogatója és egyik legfontosabb fegyverszállítója, miközben az ország 1 millió menekültet is befogadott, akiknek különböző állami támogatásokat is juttat.

Leopard2 , tank
Lengyelország egyebek között Leopard 2 tankokat is küldött Ukrajnának.
Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az országba áramló ukrán gabona azonban felszította a két ország közötti feszültséget, miután szeptember 15-én lejárt az az európai uniós korlátozás, amellyel tiltották az ukrán gabona exportját öt szomszédos országba. Lengyelország mellett Magyarországra, Szlovákiára, Romániára és Bulgáriára vonatkozott a tilalom. Az intézkedést a lengyelek mellett Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben azonnal meghosszabbította, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott beszédében kért számon.

Mint ismert, az ukrán gabona hagyományos exportútvonalán a kivitelt az orosz blokád teszi nehézkessé, ráadásul Moszkva az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött, a fekete-tengeri exportot lehetővé tevő alku felrúgása után kifejezetten az ukrán gabona- és kikötői infrastruktúrát vette célba.

Morawiecki később hangsúlyozta, hogy az ukrán gabonaimport korlátozásának célja a lengyel gazdák védelme. Márpedig az országban október elején választást tartanak, és a kormányzó Jog és Igazságosság szavazóbázisának fontos részét képezik a mezőgazdaságból élők – írja a The Guardian.

Az uniós határozatot követő nemzeti tiltásokra Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezetnek benyújtott panasszal reagált, amire a lengyel külügyminisztériumtól az a válasz érkezett, hogy a nyomásgyakorlás a multilateriális intézményekben és a nemzetközi bíróságokon indított eljárások nem megfelelő módja a vita rendezésének.

Miután Lengyelország bekérette a varsói ukrán nagykövetet, Kijev arra szólított fel, hogy a vitát érzelmek nélkül, konstruktívan próbálják meg rendezni a felek.

 

ukrán gabona Mateusz Morawiecki fegyverszállítás Lengyelország
Kapcsolódó cikkek