Közélet

Brit katonák ukrán földön? A védelmi miniszter jó ötletnek tartja, Sunak azonnal nemet mondott

Nagyívű ötletei vannak a brit védelmi miniszternek: hadiipari gyártóközpontot telepítenének Ukrajnába, és elképzelhetőnek tartja, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben.

A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben. Grant Shapps a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt sem, hogy a brit haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein közlekedő teherhajók védelmében.

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke azonban Shapps véleményére reagálva leszögezte, az ország mindaddig nem küldi katonáit Ukrajnába, amíg a konfliktus folyamatban van.

Ukrainian cadets attend a ceremony for taking the military oath at The National Museum of the History of Ukraine in the Second World War, in Kyiv, on September 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. More than 300 cadets took the oath of enlistment. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: Roman Pilipey / AFP

Így zajlik most az ukrán katonák kiképzése

Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete után széles körű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. Tavaly tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei nagy-britanniai kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt. A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának.

Ezek a kiképzési programok nagy-britanniai területen folynak. Shapps ugyanakkor a The Sunday Telegraphnak adott interjúban elmondta: az elmúlt napokban Sir Patrick Sanders tábornokkal, a brit fegyveres erők vezérkari főnökével és más magas beosztású katonai vezetőkkel tárgyalt arról, hogy a brit katonai szakértők által végzett kiképzési tevékenységet „Ukrajnához közelebbi területekre, sőt akár Ukrajnába is” át lehetne helyezni.

A brit védelmi miniszter szerint ennek helyszíneként Ukrajna nyugati térségei jöhetnének szóba.

Shapps hozzátette: a nyugat-ukrajnai országrészben a brit kiképzők mellett a védelmi ipar nagyvállalatai is gyártóközpontokat hozhatnának létre. A miniszter megemlítette ezek között a BAE Systems nevű, földi, légi és tengeri fegyverrendszereket gyártó brit céget, amely a legnagyobb európai hadiipari konglomerátum.

 Grant Shapps hangsúlyozta ugyanakkor: szeretné, ha más brit nagyvállalatok is gyártást telepítenének Ukrajnába.

 

Felvonulnának a Fekete-tengerre

A brit védelmi tárca vezetője részletek nélküli utalást tett arra is, hogy a brit királyi haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein ukrán exportgabonát szállító hajók védelmében. Úgy fogalmazott: fontos annak megakadályozása, hogy „alapértelmezett helyzetté” váljon a nemzetközi szállítmányozás tilalma ezeken a vizeken. Ukrajna jövőbeni brit katonai támogatásáról szólva Grant Shapps kijelentette: Nagy-Britannia, amelynek védelmi költségvetése és a NATO tevékenységéhez nyújtott hozzájárulása a legnagyobb egész Európában, nagyon jó helyzetben van annak elősegítéséhez, hogy Ukrajna „megfelelő formába kerüljön” a jövőbeni NATO-csatlakozáshoz.
Shapps korábban támogatta Liz Truss volt brit miniszterelnök azon célját, hogy a brit védelmi költségvetés elérje a hazai össztermék (GDP) éves értékének 3 százalékát. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök kormánya azonban – Jeremy Hunt pénzügyminiszter kezdeményezésére – 2,5 százalékra módosította ezt a célt.

Arra a kérdésre, hogy védelmi miniszterként kitart-e a 3 százalékos katonai kiadási arányt célzó álláspontja mellett, Grant Shapps kitérően úgy fogalmazott: az igazán fontos feladat annak megértése, hogy „a szabadság nincs ingyen, meg kell fizetni az árát”. 

Hozzátette: a jelenlegi 2,5 százalékra emelt GDP-arányos védelmi kiadási célt „kiindulópontnak” tekinti, és örül, hogy a védelmi költségvetés így is „a megfelelő irányban halad”.

 

 

Fekete-tenger Nagy-Britannia Ukrajna védelmi miniszter
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek