Közélet

Az izraeli háború 40. napja – az izraeli erők behatoltak a gázai Sífa kórházba

Az izraeli hadsereg szóvivője jelentette be, hogy katonáik már a Sífa kórházon belül harcolnak.

Az izraeli hadsereg erői éjjel behatoltak a Hamász irányítóközpontjaként meghatározott Sífa kórházba a Gázai övezet északi részén – jelentette be a hadsereg katonai szóvivője szerdán.

An injured Palestinian man looks at an injured child lying on a gurney at the hospital following the Israeli bombardment of Khan Yunis in the southern Gaza Strip on November 15, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. More than 10,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people, according to official Israeli figures. (Photo by Belal KHALED / AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli erők a Sífa kórházban megadásra szólították fel a Hamász összes ott tartózkodó terroristáját. A hadsereg nem sokkal megérkezése előtt tájékoztatta a kórház vezetőségét a razzia időpontjáról. A hadsereg külföldi szóvivője, Peter Lerner azt mondta, hogy a hadsereg célja a Hamász legyőzése és esetleg túszok kiszabadítása.

Az épületegyüttes alatt hírszerzési információk szerint a Hamász ellenőrző központja és rejtőzködési helye van.

Az Egyesült Államok korábbi nyilatkozata szerint is már tudni lehetett, hogy a Hamász katonai célokra használja fel a kórházakat és állításuk szerint erre már bizonyítékuk is volt, amelyet nem tettek közzé. Ezzel együtt újból kiemelték, hogy nem támogatják a gázai kórházak elleni légi támadásokat.

 

20:23

Felrobbantotta a Hamász parlamentjét az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász iszlamista terrorszervezet törvényhozásának otthont adó épületet a Gázai övezet északi részén – jelentette a helyi média szerdán. Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét, a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta.

A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász terrortámadásban, és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről.

17:28

Washington szép csöndesen önti a hadianyagot Izraelnek

A Pentagon felgyorsította az utánpótlás szállítását Izraelnek, a politikusok, köztük Joe Biden elnök ígéreteinek megfelelően megadnak az országnak mindent, amit csak kér. Ez többek között lézer által vezérelt rakétákat az Apache helikopterekhez, 155 mm-es lövegeket, éjjellátó készülékeket, bunkerromboló hadianyagot és új katonai járműveket jelent – tudta meg a Bloomberg.

A hadianyag-ellátás tehát messze túlnyúlik azon, amiről nyilvánosan beszélnek, vagyis jóval több mindent adnak Izraelnek a Vaskupola elfogórakétáin és a Boeing által gyártott okos bombákon kívül. A szállítások ráadásul annak ellenére folytatódnak, hogy az amerikai kormányzat illetékesei egyre hangosabban figyelmeztetik Izraelt, hogy tegyen meg mindent a civil áldozatok elkerülése érdekében.

16:14

Izrael engedett az amerikai nyomásnak a Gázai-övezetben

A háború kezdete óta először engedélyezte Izrael az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) teherautóinak üzemanyag beszállítását a Gázai övezetbe, teljesítve az Egyesült Államok határozott kérését.

A rafahi átkelőnél teletankolják az onnan a Gázai övezet déli részébe humanitárius felszerelést szállító ENSZ teherautókat az amerikai kormány kérésére. Ezt a lépést egyeztették az ügyben illetékes biztonsági tisztviselőkkel - közölte az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora a palesztin területeken.

Korábban az UNWRA szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben két napon belül elfogy az üzemanyag-tartaléka.

16:12

Több tucat túszt engedhet szabadon a Hamász

A katari közvetítők mintegy 50, a Hamász fogságába ejtett túsz szabadon bocsátásáról egyeztetnek az iszlamista szervezettel és Izraellel cserébe egy háromnapos tűzszünetért.

Az alku részleteinek kidolgozásában az Egyesült Államok is részt vesz és annak értelmében Izraelnek is el kellene engednie több, az ország börtöneiben őrzött palesztin nőt és gyereket, valamint növelnie a Gázai övezetbe engedélyezett humanitárius szállítmányok mennyiségét – írja a Jerusalem Post.

A megállapodás a Hamász október 7-i támadása óta a túszok legnagyobb elengedését jelentené. A megállapodás nagy vonalakban elfogadható a Hamász számára, ám Izrael egyelőre nem bólintott arra rá. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mindeddig elzárkózott a tűzszüneti javaslattól. Egyelőre azt sem tudni, hogy hány plaesztin nőt és gyereket kellene az alku keretében kiengedni az izraeli börtönökből.

15:02

Zsidósága miatt költözik el Németországból egy újságíró

A Németországban elharapózó antiszemitizmussal indokolta döntését Deborah Middelhoff, mely szerint külföldre költözik. A zsidó származású Middelhoff a Feinschmecker című lap főszerkesztője volt és elköltözésének indokául felhozta zsidó vallási közösséghez tartozását is. 

Az újságírónő 2005 óta dolgozik a Jahreszeiten-Verlag (Jalag) által kiadott lapnál, 2020 óta a kiadó összes gasztronómiai magazinjának főszerkesztője. Korábban a Bild és a Welt újságírójaként is dolgozott.

13:18

Terrorállamnak nevezte Izraelt Erdogan

Háborús bűncselekményeket elkövető és a nemzetközi jogot megsértő terrorállamnak nevezte szerdán Izraelt Recep Tayyip Erdogan török elnök parlamenti beszédében. A török államfő mindemellett felszólította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy árulja el, Izrael rendelkezik-e atomfegyverekkel – írja a Middle East Eye. Mordechai Vanunu 1986-os szivárogtatása óta általánosan elterjedt vélemény, hogy a zsidó állam rendelkezik nukleáris fegyverekkel, ám Tel-Aviv ezt sosem erősítette meg hivatalosan. Ugyanakkor a hónap elején Amichai Elijahu örökségvédelmi miniszter egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy

akár atomfegyver is bevethető lenne a Gázai övezetben. A minisztert azonnal felmentették tisztségéből.

A Hamász október 7-i vérengzése óta Törökországban számos Izrael-ellenes tüntetést tartottak, és Izrael a biztonságuk érdekében haza is parancsolta diplomatáit az országból. 

Gázai övezet izraeli háború Sífa Kórház Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek