BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztetést adott ki a közútkezelő: ónos eső és intenzív havazás várható

Magyarország északi vármegyéiben csütörtöktől intenzív havazás és tartós ónos eső is várható, a Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre felkészített járművekkel induljanak el.

A meteorológiai előrejelzések alapján intenzív havazás és tartós ónos eső is várható Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területén. A Magyar Közút munkagépei minden érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, de a szélsőséges időjárási viszonyok miatt arra kérik az autósokat, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van és ők is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak el.

hidegfront_havazas_miskolcon_12
Fotó: Kozma István/ Észak-Magyarország

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján csütörtök délelőtt Zala, Somogy, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyékben fordulhat elő gyenge ónos eső, azonban Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben a déli óráktól tartós ónos esőre kell számítani. 

Észak-Magyarország területén az ónos esőt megelőzően jelentősebb havazásra is számítani kell, főleg a magasabban fekvő északi területeken, ahol akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az elmúlt napokban, pont a várhatóan újra érintett térségekben már jelentős friss hó hullott, most viszont a nagyobb mennyiségű ónos eső miatt arra kéri a közútkezelő az autósokat, hogy ha tehetik, halasszák el utazásukat. Ennek fő oka, hogy sok helyen havazásból fog ónos esőre váltani az idő, így a megelőző sószórási munkákat is kevésbé hatékonyan tudják majd elvégezni. Továbbá olyan mértékű ónos eső várható, ami a megelőzésképpen vagy az aktív síkosságmentesítés során kiszórt anyagokat is lemossa a burkolatról.

A közlekedőknek több tényezőt is figyelembe kell majd venniük a következő napokban:

  • a közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó és az ónos eső letapadását igyekezzenek tompítani;
  • a havazásban és ónos esővel érintett országrészekben, vármegyénként 3-6 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek, hogy több ezer kilométernyi fő- és mellékúton, illetve több száz településen átvezető szakaszon beavatkozzanak; 
  • egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó és jelentős mennyiségű ónos eső hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás és az ónos eső el nem áll.

A közlekedők is sokat tehetnek azért, hogy az országos utakon a forgalom zavartalan legyen. Egy-egy baleset miatt ugyanis a feltorlódott kocsisorokban vesztegelhetnek a közútkezelő gépei, így a hóeltakarítást is később tudják adott helyszínen elvégezni. A közlekedők figyeljenek oda a következőkre:

  • soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket;
  • havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben, csak akkor előzzenek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni;
  • csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek;
  • utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről és
  • induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

Az aktuális útviszonyokról az utinform.hu oldalán lehet tájékozódni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.