A vízre le- és onnan felszállni képes hidrokoptert szállított furgonjával az a bolgár sofőr, akinek a járművében 410 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden. 

NAV
Fotó: NAV

A közlemény szerint a járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében, közúton ellenőrizték a vontatmányt. Amikor átvizsgálták a furgont, a kárpit alá rejtve megtalálták a magyar zárjegy nélküli cigarettát; a szállítmányt lefoglalták – tették hozzá. A sofőr ellen jövedékitörvény-sértés és költségvetési csalás miatt indult eljárás, több mint egymillió forint bírságra is számíthat – írták. 

Tovább nőtt az illegális cigarettapiaca 2022-ben, a listát Franciaország és Belgium vezeti, míg Magyarországon a csökkenő fogyasztás ellenére három százalékpontos növekedést regisztráltak. Ez félmilliárd szálat jelent

ami az összesített mutató 7,2 százaléka. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a pandémia és az orosz–ukrán háború hatására már nem csupán csempészik, hanem helyben, feketén állítják elő, és terjesztik illegálisan az adómentes cigarettát – a spanyol hatóságok csak az idén 40 millió euró értékben foglaltak le ilyen üzemekben készített dohánytermékeket.