Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a Gázai övezetben a legalább négynapos, de akár tíz napig is eltartó tűzszünet izraeli, palesztin és egyiptomi források egybehangzó jelentése szerint. A katari fővárosba érkezett szerdán Dedi Barnea, a Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője, hogy még a tűzszünet életbelépése előtt megbeszéljék a Hamász által az övezetbe elhurcolt izraeli túszok elengedéséről született megállapodás tisztázatlan részleteit.

Israelis march from Tel Aviv to Jerusalem in demand of prisoner exchange
Fotó: Nir Keidar / AFP

Izraelben a tűzszünet kezdetéig a legfelsőbb bíróságnak határoznia kell az izraeli börtönökből szabadon engedendő palesztinok ügyében benyújtott esetleges petíciókról, a bíróság jóváhagyhatja, elhalaszthatja vagy megakadályozhatja az illetők elengedését, de a korábbi hasonló esetek alapján az a tapasztalat, hogy a bíróság nem tart vissza egyetlen bebörtönzöttet sem.

A szabadon engedendő izraeli túszokat a palesztinok a Nemzetközi Vöröskeresztnek adják át, a szervezettől pedig az izraeli hadsereg fogja átvenni őket.

A gyerekekkel először kapcsolatba kerülő katonákat szakpszichológusok készítik fel erre a feladatra, ugyanis az első órákban a gyerekeket csak katonák kísérik, családtagjaik és egészségügyi szakemberek még nem lesznek ott. A tűzszünet életbelépése előtt még folynak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között. Egy izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy az izraeli csapatok elfoglalták a Hamász egyik parancsnokságát az övezet északi részén, Seik Zajed negyedben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán azt közölte, hogy három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében.