Közélet

Az orosz–ukrán háború 653. napja – az oroszok nem kímélték a határmenti ukrán településeket

Több határ menti település is kemény orosz tűzerővel nézett szembe az éjszaka, a jelentések szerint a támadásoknak nincs civil áldozatuk.

Az orosz erők határ menti településeket vettek tűz alá az észak-ukrajnai Szumi megyében csütörtöktől péntekre virradó éjjel. A helyi tisztviselők közlése szerint több hullámban támadtak, és több tucat robbanás is történt – írja a The Kyiv Independent.

Fotó: Maria Senovilla

A helyi közlés szerint tüzérségi, aknavetős és dróntámadásokkal sújtották a területeket, valamint több településre is aknákat dobtak le.

Összesen 17 támadás ért 9 közösséget, és 61 robbanást jelentettek, szerencsére civil áldozatokról és a civil infrastruktúra sérüléséről nem érkezett jelentés.

A nagyjából 15 600 lakosnak otthont Bilopillia községben történt a legtöbb, mintegy 14 robbanás aknavetők és FPV drónok lövedékei következtében. A város nagyjából 10 kilométerre található az orosz–ukrán határtól.

Nehéz helyzetben van Ukrajna, ugyanis a támogatások jelentősen megcsappantak 2023 végére . Az idei év augusztusa és októbere között mélypontra esett a segélyek mértéke. A tavalyi év azonos időszakához képest ez majdnem 90 százalékos visszaesés. Az Oroszország elleni harcban Ukrajnának muszáj a külföldről érkező segítségre támaszkodnia. Az Egyesült Államok, az valamint az észak- és kelet-európai országok támogatása tartotta eddig a felszínen Kijevet.

 

19:19

Finnország nem adja ki Ukrajnának az országba szökött Wagner harcost

A finn legfelsőbb bíróság pénteken hozott határozatában úgy döntött, hogy az ország nem adhat ki Ukrajnának egy terrorizmussal gyanúsított orosz állampolgárt. A bíróság az ukrajnai börtönökben uralkodó embertelen körülményekre hivatkozott.

Jan Petrovszkijt még augusztusban vették őrizetbe a finn hatóságok, miután egy ukrán bíróság letartóztatási parancsot adott ki ellene. Azzal vádolják, hogy egy terrorszervezet tagja volt Ukrajnában. A Wagner orosz magánhadsereghez köthető közösségi médiacsatornák a nyáron azt írták, hogy a férfi a csoport egyik alapító tagja és a Ruszics nevű alakulat egyik élharcosa volt, de tavaly óta amerikai és uniós szankciók hatálya alatt áll.

19:14

Orosz légitámadás – hetek óta nem kezdett ekkora légi hadműveletbe Oroszország

Orosz harci repülőgépek 19 nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki péntek reggel több ukrajnai, köztük kijevi célpontok ellen, a légicsapásokban egy civil is életét vesztette – közölték kijevi tisztviselők.

Az orosz légierő jelentése szerint a rakétákat hét Tu-95-ös stratégiai bombázórepülőről indították az ország több megyéjében lévő célpontok ellen. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője közölte: a Kijevre kilőtt rakétákat a légvédelem kivétel nélkül megsemmisítette. 

19:10

Ukrán csapatok edzenek Lengyelországban a kemény téli háborúra

Zord körülmények között, egy hóval borított mezőn, Nyugat-Lengyelországban ukrán katonákat képeznek ki harcra. Az ott felkészített katonák az Oroszország elleni háború frontvonalába mennek – írja a Reuters.

A Reuters munkatársait a héten meghívták, hogy megtekintsék a kiképzést, amelyet lengyel, francia és belga katonák tartottak Wedrzynben, mintegy 40 kilométerre a német határtól.

19:08

Gazdasági problémák nem akadályozzák Putyin választási győzelmét

Oroszország sikeresen megkerüli a nyugati olajársapkát, ami segíti a gazdasági növekedést a munkaerőhiány, az infláció és a magas kamatok ellenére. Nem áll tehát leküzdhetetlen gazdasági kihívás az újraválasztásra készülő Vlagyimir Putyin előtt.

Oroszország sikeresen megkerüli a nyugati olajársapkát, ami segíti a gazdasági növekedést a munkaerőhiány, az infláció és a magas kamatok ellenére. Nem áll tehát leküzdhetetlen gazdasági kihívás az újraválasztásra készülő Vlagyimir Putyin előtt.

11:21

Több ukrán megyét támadtak az oroszok rakétákkal, civil áldozat is volt

Ismét orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Harkiv megye azonos nevű központját, legkevesebb egy ember megsebesült – közölte a régió kormányzója a Telegramon.

Oleh Szinyehubov elmondta, hogy hat Sz-300-as rakéta csapódott be a város két kerületébe, és több lakóépület megrongálódott. Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere öt rakétáról számolt be. Orosz rakétatámadás érte az Ukrajna középső részén található Dnyipropetrovszk megyét is. Szerhij Liszak, a megye kormányzója Telegramon közölte, hogy egy civil meghalt, négy ember megsebesült, kettő közülük súlyosan. 

10:02

Brüsszel a tagállamokra bízza, hogy vesznek-e az orosz gázból

Az Európai Unió lehetővé kívánja tenni a tagállamok számára, hogy megtiltsák az orosz és fehérorosz földgázimportot, közel két évvel azután, hogy Moszkva úgy döntött,teljes körű inváziót indít Ukrajnával szemben.

A javaslat bármelyik uniós tagállam számára lehetővé tenné, hogy megtiltsa az orosz és fehérorosz cégeknek a kapacitások vásárlását a gázvezetékein és LNG-termináljaiban. Ez lehetővé tenné, hogy az európai cégek felmondják hosszú távú szerződéseiket az orosz partnereikkel anélkül, hogy ezért jelentős kompenzációt kelljen fizetniük – mondta a Financial Timesnak egy uniós vezető.

08:07

Kilencezernél is többen érkeztek pénteken Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4501-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4712-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

oroszország Szumi megye ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek