Orbán Viktor elutasította egy olyan alap létrehozását, amely 2027-ig uniós pénzt juttatott volna Ukrajnának – szivárgott ki csütörtök éjjel a csúcsról, és ezt erősíti meg a magyar miniszterelnök Twitter-üzenete is.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az uniós vezetők az EU félidős költségvetési felülvizsgálatáról szóló legújabb javaslatot vitatták meg, amely 17 milliárd eurónyi támogatást és 33 milliárd eurónyi költségvetésen kívüli hitelt tartalmazott volna Kijev számára. A magyar kormányfő többször hangsúlyozta: ellenzi, hogy az uniós költségvetésből pénzeket küldjenek Ukrajnának, azzal érvelve, hogy a blokk Kijevnek nyújtott katonai támogatása nem hoz eredményt.

Charles Michel, a tanács elnöke legutóbbi költségvetési javaslatában 22,5 milliárd euróról 21 milliárd euróra csökkentette a tagállamoktól kért friss finanszírozás összegét, s ezzel állítólag meg is győzte a főként észak-európaiakból álló „fukar”, a költségvetési fegyelem mellett érvelő államokat.

A Politico című lap forrásai szerint viszont Orbán Viktor közölte a vezetőkkel, hogy nem akarja jóváhagyni a költségvetés felülvizsgálatát, mivel Magyarországnak a pandémia utáni pénzből való részesedését a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt blokkolják. A kiszivárgott információk szerint a kormányfők kisebb csoportokra oszlottak, hogy kompromisszumot találjanak – ez szinte már hagyomány a brüsszeli késő esti csúcstalálkozókon, a mostani például péntek hajnali 3-kor ért véget.

A politikusok végül abban maradtak, hogy januárban, egy újabb csúcstalálkozón folytatják az ukrán alap és az uniós költségvetés átalakításáról szóló vitát. Mark Rutte holland miniszterelnök közölte: „Intenzíven tárgyaltunk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb, ha adunk még egy kis időt.”

Orbán Viktor: nem akartam Magyarország lelkiismeretére venni egy ilyen rossz döntést

Nem fogunk habozni, ha azt látjuk, hogy ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit a magyarokkal fizettetik meg, be fogjuk húzni a kéziféket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió brüsszeli stúdiójában, miután éjjel háromkor véget az EU-csúcs első napja, ahol eldőlt, hogy az unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.