Közélet

Már több mint száz izraeli katona esett el a Hamász elleni harcokban

Az izraeli hadsereg folyamatosan tovább szorítja vissza a Hamász terrorszervezet erőit, mindezt viszont nem emberáldozatok híján teszi.

Száz fölé emelkedett a Gázai övezetben a Hamász elleni szárazföldi hadműveletek megindítása, október 27. óta elesett izraeli katonák száma – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn. A katonai szóvivők reggel újabb négy tartalékos katona haláláról adtak hírt. Hárman harcokban, egyikük pedig katonai közlekedési balesetben vesztette életét az övezet déli részén.

In this handout picture taken and released by the Israeli Prime Minister's Office on November 26, 2023 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) meets soldiers at undisclosed location in the Gaza Strip. Netanyahu told soldiers in the Gaza Strip on November 26 that Israel's efforts would continue "until victory". (Photo by Handout / Israeli Prime Minister Office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  ISRAELI PRIME MINISTER OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Benjámin Natanjahu, izraeli háború
Fotó: AFP

A Gázai övezetben zajló földi harcok kezdete óta, körülbelül másfél hónap alatt százegy izraeli katona esett el. Közülük hetvenen a humanitárius tűzszünetig, a többiek pedig december eleje óta, a harcok újrakezdése után vesztették életüket. Az izraeli hadsereg „vállról indítható rakétákkal felfegyverzett terroristák megsemmisítésének” felvételét tette közzé. 

Tájékoztatása szerint a terepen lévő erők irányította repülőgépek több tucat terroristával végeztek az elmúlt napon, köztük olyanokkal is, akik egy rendelőintézetből jöttek elő.

A beszámoló szerint Dzsabáliában pokolgépeket találtak, kalasnyikov gépkarabélyt és páncéltörő rakétát az UNRWA, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének táskáiba rejtve egy lakóépületben, s nagy hatótávolságú rakétákkal teli teherautóra bukkantak egy iskola mellett. Szintén Dzsabáliában alagutak lejárata és taposóaknák keresése közben egy lőszergyártásra szolgáló esztergagépet és a Hamász rakétakilövő-helyét fedezték fel mintegy ötven, részben indításra kész lövedékkel.

Hétfő reggel nyolc lövedéket indítottak Libanonból Izrael északi határvidéke, Galilea északi hegyvonulatai ellen, melyek közül a katonai szóvivő jelentése szerint hatot elfogó rakétákkal megsemmisítettek, kettő pedig lakatlan területen ért földet. A libanoni síita Hezbollah milícia bejelentette, hogy két további fegyveresét ölték meg az összecsapásokban, a dél-libanoni Nabatía városából származó Ali Farant és a szintén dél-libanoni Abbász Arzonit.

A Hezbollah adatai szerint a fegyveres konfliktus kezdete óta 100 emberük vesztette életét.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet vasárnap este megvitatta a ciszjordániai palesztin munkások visszaengedését izraeli munkahelyeikre, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a szavazást a témáról, mert megbizonyosodott róla, hogy a miniszterek többsége ellenzi a ciszjordániai palesztin munkavállalók beengedését az ország területére. A kabinet a szükséges többség hiányában azt sem szavazta meg, hogy átutalják a Palesztin Hatóságnak a számukra beszedett, a Gázai övezetet illető vámbevételeket.

Az utóbbi napokban több tucat Hamász-terrorista adta meg magát csapatainknak – hangoztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a vasárnap este sugárzott videóüzenetében. Úgy fogalmazott, hogy a háború még tart, „de ez már a Hamász végének kezdete”.

 

izraeli háború Izrael Hamász izraeli hadsereg gázai övezet
Kapcsolódó cikkek