„Megállapodtunk a szakszervezetekkel, a szerdán elfogadott költségvetés biztosítja a béremelést a Budapest-család dolgozóinak” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester, miután az előző nap botrányos körülmények között fogadta el a 2024-es büdzsét a Fővárosi Közgyűlés.

20230419 BudapestKarácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatójaFotó: Kallus György LUS Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Fővárosi Önkormányzat és 16 szakszervezet bérpolitikai megállapodása értelmében

2024-ben a fővárosi dolgozók béremelésének egy főre jutó átlagos mértéke 13,5 százalék lesz. 

A tárgyalások soron kívül megkezdődnek a munkáltatókkal, hogy 2024. februárban már a megemelt januári bért lehessen kifizetni.

A városvezető szerint az érdekképviseletekkel egyetértettek abban, hogy „a Budapestet érő kormányzati sarcpolitikának ellenállva” sikerült az idei évre kitűzött bérfejlesztést megvalósítani, és még több területre kiterjesztették a Budapest-pótlékot is.

„Egyetértünk a szakszervezetekkel abban is, hogy a budapesti közszolgáltatásoknál tapasztalható munkaerőhiányra nem a harmadik országbeli kölcsönzött munkavállalók alkalmazása, hanem a belső munkaerőtartalékok feltárása, lakhatási támogatás, képzési programok és a bérek emelése lehet a megoldás. Mert Budapest szolidáris város, megbecsüli dolgozóit, akik mindennap mozgásban tartják, működtetik a várost.”

Példátlan összefogás a fővárosi vállalkozók körében: elegük lett a dugókból, ezzel a kéréssel fordultak Karácsonyhoz

Példátlan összefogás valósult meg a budapesti vállalatokat tömörítő érdekvédelmi szervezetek között, arra kérik a Fővárosi Önkormányzatot, hogy függessze fel a Budapest mobilitási tervet . Szerintük a főváros közlekedésszervezési gyakorlata a gátjává vált, óriási bajba kerülhetnek a kisvállalatok.