Október végéig 4 238 010 ukrán kapott ideiglenes védelmet biztosító menekültstátuszt az valamely tagállamában – derül ki az Eurostat adataiból. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a háború elől Ukrajnából elmenekülő emberek továbbra is enyhén növekvő számban regisztrálták ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egészségügyi ellátást és dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

Job fair for Ukrainian refugees
Fotó: Christoph Soeder / AFP

Októberben, a szeptember végi adatokhoz képest 51 845-tel nőtt az ideiglenes védelemben részesült ukrajnaiak száma az EU-ban. A legtöbb uniós tagállamban a korábbinál több ukrajnai állampolgárt fogadtak be, egyedül Dánia a kivétel, ahol 4,5 százalékkal (1700-zal) csökkent a befogadott ukrajnaiak száma. A legnagyobb számszerű növekedést Németországban (20 465 fő; 1,7 százalék), Csehországban (6490; 1,8 százalék) 

és Hollandiában (4005; 3 százalék) jegyezték fel.

A háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek a legtöbb ilyen jogállást Németország (1 215 365 fő), Lengyelország (960 620) és Csehország (364 450) biztosította. Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 33 325 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekülteknek.

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a szeptember végi adatok szerint az ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Csehországban (33,7), Észtországban (26,3), Lengyelországban és Bulgáriában (mindkettő 26,1), valamint Litvániában (25,8) volt a legnagyobb, míg uniós szinten ez az adat 9,5. Az ideiglenes védelemben részesülők 46,4 százalékát nők, 33,4 százalékát a 18 évesnél fiatalabb kiskorúak, 20,2 százalékát pedig felnőtt férfiak teszik ki.

Nem csak a fronton, már otthon is nagy az ukránok elégedetlensége

Az orosz–ukrán háború kezdeti lendület után lelassult az előre haladás mindkét oldalon, ritkán történnek áttörések, miközben a készletek és a támogatás egyre fogy. Ezt nemcsak a harctéren szolgálatot teljesítő katonák, hanem az otthon maradt családtagjaik is megérzik, miközben egyre erősödnek azok a hangok, amik haza követelik a frontra küldött férfiakat.