Közélet

Az orosz-ukrán háború 681. napja – Észak-koreai rakéták segíthetik a példátlan orosz légicsapásokat

Washington szerint Oroszország Irántól is szeretne ballisztikus rakétákat venni. Az észak-koreai eszközöknek ezek lehetnek az első éles bevetései, ami értékes tapasztalatokat eredményezhet.

Oroszország észak-koreai rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat használt Ukrajna elleni háborújában – közölte csütörtökön John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő, titkosítás alól feloldott hírszerzési adatokra hivatkozva. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok a kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogja vinni.

Kirby az Oroszországba tartó az észak-koreai fegyverszállításokat jelentős és aggasztó eszkalációnak nevezte, és közölte, hogy az Egyesült Államok új szankciók bevezetését tervezi az ügyletet lehetővé tevő szereplők ellen.

Aftermath of January 2 Russian missile attack in Kyiv
Egy orosz légicsapás után Kijevben.
Fotó: NurPhoto via AFP

Moszkva és Phenjan tagadják a fegyverüzleteket, ugyanakkor a két ország tavaly a katonai együttműködés fokozásáról állapodott meg – emlékeztet a Reuters összefoglalója. A rakéták használatát Nagy-Britannia és Dél-Korea is elítélte, az utóbbi pedig már novemberben jelezte, hogy Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal látja el az oroszokat egy nagyobb fegyverszállítási ügylet keretében, amelyben tankelhárító, légvédelmi és tüzérségi lőszerek is megtalálhatók.

Kirby elmondása szerint Phenjan rakétaindító eszközöket és számos rakétát is küldött az oroszoknak, ezekből december 30-án legalább egyet bevetettek az oroszok Ukrajnában, amit kedden több másik követett az aznapi heves orosz bombázásban. Washington vizsgálja a rakéták hatását. Az oroszok az elmúlt napokban a háború kezdete óta talán a legsúlyosabb légicsapások hullámát indították el Ukrajna ellen.

Noha a Fehér Ház azt nem árulta el, hogy Észak-Korea milyen típusú rakétákkal látja el Oroszországot, Kirby szerint azok hatótávolsága 900 kilométer, és a nyilvánosságra hozott képek a KN–23-as és a KN–25-ös rakétákra emlékeztetnek. 

Ezeket az új, szilárd üzemanyagú rakétákat 2019-ben kezdte el tesztelni Phenjan.

A szóvivő szerint Washington arra számít, hogy Oroszország és Észak-Korea tanul az eszközök első harci bevetéséből, és folytatja a használatukat. Hozzátette ugyanakkor, hogy információik szerint hasonló rakétákat Irán egyelőre nem szállított Oroszországnak, de úgy vélik, hogy a szándék erre megvan orosz részről. 

 

19:50

Ukrajna 2024 – kevés az ember és a pénz, bizonytalanok a háborús kilátások

A katonai helyzet nem az ukránoknak kedvez. Kijev fő támasza a moszkvai támadókkal szemben a Nyugat. Két pillére, az EU és az USA egyaránt válaszút előtt áll, ami nagymértékben befolyásolja a további támogatás mértékét. Valóban véget érhetnek 2024-ben a harci cselekmények Ukrajnában, mint ahogy sok elemző jósolja?

18:04

Ukrajna szerint nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat használt

Egyre több jel mutat arra, hogy Oroszország Észak-Koreában gyártott rakétákat vethet be Ukrajna ellen. Az Egyesült Államok és az ukrán vezetés biztos ebben, viszont az ukrán légierő szerint nincs bizonyíték ezen fegyverek jelenlétére.

15:46

Több tucat precíziós csapást hajtott végre Ukrajna területén az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg öt frontszakaszon is támadja az ukrán állásokat. Többek között a Krímnél és Donyecknél is folyamatosak az összetűzések az orosz–ukrán háborúban. Negyvenegy csoportos és egy tömeges csapást hajtott végre nagy hatótávolságú precíziós fegyverrel és drónokkal, továbbá öt frontszakaszon 37 támadást vert vissza az orosz hadsereg múlt péntek óta.

13:11

Hiába önti a piacokra a gabonát, dagad Ukrajna külkereskedelmi hiánya

Hiába nőtt kilóra az ukrán export, a bevétel mégis csökkent az ukrán gazdasági tárca sajtószolgálatának tájékoztatása szerint. Tavaly Ukrajna 100 millió tonna terméket exportált, ami mintegy 112 ezer tonnával haladja meg az egy évvel korábbit, ám a kivitelből származó bevétel 18,7 százalékkal, 35,8 milliárd dollárra csökkent.

11:57

Volodimir Zelenszkij hálás Giorgia Meloninak, aki a G7 csoport támogatásáról biztosította

A világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport továbbra is támogatja Ukrajnát – közölte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte a támogatást. Idén Olaszország a soros elnöke az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot, Kanadát, Japánt és intézményként az Európai Uniót is magában foglaló csoportnak.

10:26

Washington már csökkentené Ukrajna pénzügyi támogatást

Az Egyesült Államok az orosz-ukrán háború kitörése óta Kijev egyik legfontosabb szövetségese és legnagyobb támogatója. Azonban a jelenlegi forgatókönyvek alapján Ukrajna kevesebb támogatást kaphat Amerikától 2024-ben, mint az elmúlt két évben.

orosz légicsapás háború Észak-Korea Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek