Nemzetközi gazdaság

Észak-Korea segíti az oroszokat: hatalmas lövedékmennyiséget küldhettek

Észak-Korea egymilliónál is több tüzérségi lövedéket adhatott Moszkvának az orosz–ukrán háború kitörése óta.

Észak-Korea már több mint egymillió tüzérségi lövedéket szállított Oroszországnak az ukrajnai katonai műveletekhez, cserébe Phenjan műszaki tanácsokat kapott műholdjaihoz – közölte szerdán egy dél-koreai képviselő a szöuli hírszerző szolgálatokra hivatkozva.

Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP (illusztráció)

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben találkozott az orosz távol-keleten.

A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat (NIS) szerdán egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti megbeszélésen közölte a szöuli parlamenti képviselőkkel, hogy Észak-Korea augusztus óta legalább tíz fegyverszállítmányt küldött Oroszországnak – számolt be róla az ülés után újságíróknak Ju Szangbum, a dél-koreai parlament hírszerzési bizottságának egyik tagja, a kormányzó Néphatalom Pártjának képviselője.

A NIS tudomására jutott, hogy több mint egymillió tüzérségi lövedéket adtak át.Az elemzések szerint ez körülbelül két hónapnyi háborúra lenne elég Oroszország és Ukrajna között

– tette hozzá. A képviselő szerint Phenjan cserébe műszaki tanácsokat kapott Moszkvától egy katonai felderítő műhold felbocsátásának tervéhez.

Észak-Korea a közelmúltban kétszer is kudarcot vallott egy katonai kémműhold pályára állításában. Az augusztusi második sikertelen kísérlet után októberben Phenjan bejelentette a harmadik indítást, de ez nem történt meg. A parlamenti képviselő úgy véli, hogy bár az októberi indítási időpontot elhalasztották, az utolsó előkészületek, például a hajtómű és a hordozóeszköz ellenőrzése teljes gőzzel folyik.

 

Ju Szang Bum orosz-ukrán háború Észak-Korea Oroszország Phenjan
Kapcsolódó cikkek