Már megkezdték a horvát utakon azoknak az új sebességmérő kameráknak a telepítését, amelyek az idei évtől jókora változást hoznak az ország közúti közlekedésében. A modern, két irányban is mérő traffik nemcsak a sebességet figyelik majd, hanem a többi szabálysértést is. Egyenes úton, akár 600 méteres távolságból is képesek lesznek bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál, vagy nincs bekötve. A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak. A kamerák ugyanis, ha ilyet észlelnek, azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, aki ezután leállítja a motorost. Az országszerte 1700 kamerából álló rendszer egységeinek egy részét az autópályákon található alagutakban és azok környékén szerelik fel, mivel a gyorshajtás ott a legveszélyesebb

24.07.2021.,On,The,Croatian,A1,Motorway,,Increased,Car,Traffic,To
Sokan fognak fizetni

Emellett sok kamerát helyeznek ki a közutakra is. A legtöbb mérőműszer a tengerparti megyék útjain lesz, az állam ugyanis a szabálytalankodó turistákára is szigorúan lecsap. 

A büntetést pedig külföldre is kiküldik, és ha a vétkes nem fizet,

akkor egy uniós megállapodás értelmében az illetékes ország hatóságai hajtják be a bírságot. Érdekesség még, hogy a mérőműszereket időnként át fogják helyezni, így az autósok sosem tudhatják biztosan, hogy mely szakaszon van épp a kamera.  

A CroCodil névre keresztelt projekt értéke több mint tízmillió euró, de Zágráb úgy gondolja, hogy ez a költség rövid idő alatt meg fog térülni.

A belügyminiszter a fejlesztést bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rendszer leginkább az osztrákhoz hasonlítható.

Szigorú bírságok

A horvát hatóságok szigorúan büntetik a szabálytalankodó autósokat. 

A sebességhatár enyhe, legfeljebb 15 százalékos túllépéséért 30 eurós bírság jár,

de a sofőröknek ugyanennyit kell fizetniük akkor is, ha nincsenek bekötve. Vezetés közbeni telefonálásért viszont már 100 eurós bírság jár, ahogy a megengedett sebesség 25  százalékkal való meghaladásáért is. Aki ennél is gyorsabban megy, az pedig 300 eurós csekkre számíthat. Ha rendőr állítja le az autóst, és több súlyos szabálysértést, esetleg komoly ittasságot is megállapít, akkor a kiszabható bírság összege akár a 4000 eurót is elérheti. A horvátok egyébként továbbra is elnézőbbek az enyhén ittas vezetőkkel. A rendőrök 0,5 ezrelékes véralkoholszintig nem büntetik a 24. életévüket betöltött autósokat. A megengedett alkoholszint felett viszont hazánkhoz hasonlóan ott is drákói a szigor, ahogy a 24 évnél fiatalabb ittas sofőrök esetében is.