A washingtoni védelmi minisztérium főfelügyelőjének frissen közzétett jelentése szerint az amerikai személyzet nem követte megfelelően nyomon az Ukrajnának szállított, 1,7 milliárd dollár értékű, fejlett technológiájú amerikai fegyverzetet, és nem tartotta be a Pentagon szigorú biztonsági intézkedéseit, amelyek az olyan érzékeny technológiát tartalmazó fegyverekre vonatkoznak, amelyeknél nagy a lopás, illetve visszaélés kockázata.

House Committee On Oversight And Accountability Holds A Hearing 
Examining The Afghanistan Withdrawal
WASHINGTON, DC - APRIL 19:   U.S. Department of Defense Inspector General Robert Storch testifies during a hearing before the House Committee on Oversight and Accountability at the Rayburn House Office Building on April 19, 2023 on Capitol Hill in Washington, DC. The committee held a hearing on “The Biden Administration's Disastrous Withdrawal from Afghanistan Part I: Review by the Inspectors General.”  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
A Pentagon főfelügyelője azt nem is vizsgálta, történtek-e visszaélések az amerikai fegyverekkel.
Fotó: Getty Images

Robert Storch főfelügyelő megállapította, hogy bár az orosz invázió kezdete óta javult a helyzet, tavaly júniusig az Ukrajnának szállított amerikai Javelinek, Stinger rakéták, éjjellátó eszközök és más, a fokozott végfelhasználás-ellenőrzési előírások hatálya alá tartozó védelmi cikkek több mint felének nyomon követése nem felelt meg az előírásoknak.

A jelentést szerkesztett formában hozták nyilvánosságra, és az nem állítja, hogy a fegyverek bármelyikével visszaéltek volna, de ennek vizsgálata nem is tartozott a főfelügyelő hatáskörébe – emlékeztetett az ABC News. Korábban azonban napvilágot láttak olyan feltételezések, hogy a nyugati országokból Ukrajnába özönlő fegyverek jelentős része a feketepiacra kerülhetett.

A tudósítás szerint az amerikai kormányzati illetékesek azt is hangsúlyozták, hogy a jelentés több mint hat hónapos adatokon alapul, és azzal érveltek, hogy 

a fokozott végfelhasználás-ellenőrzés aprólékos követelményei aktív konfliktusok idején gyakran nem kivitelezhetők.

Army Holds Live-Fire Training Exercise With Javelin Missiles
A Javelinek ukrajnai útját sem tudták pontosan követni.
Fotó: Michael Ciaglo / Getty Images

Storch azonban 2023 márciusában a kongresszus előtt kiemelte, hogy a fokozott végfelhasználás-ellenőrzés „létfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy az Egyesült Államok által a partnereinek szállított halálos és nem halálos eszközökkel megfelelően számoljanak el, és azokat rendeltetésszerűen használják fel”. Ebben az esetben pedig felvetődik a kérdés, hogy a jelenlegi rendszerrel lehetséges-e elérni ezeket a célokat.

Kongresszusi tanúvallomásában Storch azt mondta ugyan a törvényhozóknak, hogy a fokozott végfelhasználás-ellenőrzés Ukrajnában „nagyrészt a törvényeknek megfelelően zajlik”, de pár héttel később a hivatala is aggályokat fogalmazott meg ebben a kérdésben.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a dokumentált mulasztások annak tudhatók be, hogy korlátozott a munkát végző személyzet létszáma és Ukrajnán belüli mozgásuk, ráadásul 2022 decemberéig nem is voltak meg az eljárások a végfelhasználás ellenőrzésére.

orosz-ukrán háború Zelenszkij Biden
Volodimir Zelenszkij és Joe Biden mindent megtesz, hogy Washington tovább támogassa fegyverrel Ukrajnát.
Fotó: Jim Watson / AFP

A jelentés azt is megállapította, hogy a megfelelés összességében 27 százalékkal javult 2023 februárja és júniusa között, de „továbbra is jelentős személyi korlátok és elszámoltathatósági kihívások nehezítik”.

A dokumentumot igen kényes időszakban hozták nyilvánosságra, mivel a Biden-kormányzat legutóbbi, Ukrajna támogatására irányuló finanszírozási kérelme megrekedt a kongresszusban, mivel a republikánusok ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyorssegélyt szigorúbb határbiztonsági rendelkezésekhez kössék. Enélkül pedig Kijev elveszítheti a háborút. A republikánus többségű képviselőház egy ideje már nem szavazott meg újabb támogatást Ukrajnának.

Az Egyesült Államok összesen több mint 75 milliárd dollárnyi támogatást adott Ukrajnának az invázió 2022. februári kezdete óta, ennek a 61 százaléka, 46,3 milliárd dollár volt a katonai segítség.