Közélet

Nemcsak Trump, de pártja sem adna több pénzt Ukrajnának

Ez már érezhető is az Egyesült Államok képviselőházában, amely már egy ideje nem szavazott meg újabb támogatást Kijevnek.

Bár Donald Trump azon kijelentése, mely szerint egyetlen nap alatt lezárná az orosz–ukrán háborút, alaposan felkavarta a politikai állóvizet, távolról sem ő az egyetlen republikánus politikus, aki leállítaná az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást.

Trump egyébként életmódvezetési tanácsokról szóló sikerkönyvére (Az alku művészete) utalva beszélt arról is, hogy hogyan kötné meg a háborús felek közötti alkut. A volt elnök szavai mellett az amerikai közvéleményben is apad az Ukrajnának szánt katonai támogatással egyetértők aránya, az NBC News legutóbbi felmérése szerint már csak a megkérdezettek 55 százaléka ért vele egyet, míg a republikánusok közül csak 35 százalék.

Fotó: Joseph Prezioso / AFP

A Mandiner összegyűjtötte a republikánusok részéről elhangzott, az ukránoknak nyújtott támogatásokat bíráló kijelentéseket. Érdemes azt is felidézni, hogy a januárban összeült Kongresszus képviselőházában azóta republikánus többség van, amely egy ideje már nem hatalmazta fel a kormányzatot újabb segélycsomagok nyújtására. A kérdés miatt a Fehér Ház kongatja is a vészharangot.

Az ukránoknak nyújtott támogatások ellenzői között megtalálható a híres televíziós műsorvezető, Tucker Carlson, aki szerint egyenesen a Biden-kormányzat bűne a háború.

A republikánus párton belül létrehozott Republikánusok Ukrajnáért (Republicans for Ukraine) csoport szerint a párt képviselőinek többsége nem Ukrajna-párti. 

Mindezt a politikusok szavazataiból és a kérdés kapcsán tett nyilatkozataiból szűrték le, ennek alapján a 221 republikánus képviselőből 91 bukásra áll az ukrán kérdésben, további kilencen kettest kaptak a csoporttól, míg 19 főt hármasra osztályoztak.

A Kijevnek nyújtott támogatásokat több okból is kritizálják a republikánusok, vannak köztük olyanok, akik szerint Ukrajna túlságosan korrupt, vagy épp nem szövetségese az Egyesült Államoknak, vannak olyanok, akik a küldött segélyekkel való elszámolást hiányolják, és akadnak olyanok is, akik az Egyesült Államok déli határán zajló illegális bevándorlás megfékezésére csoportosítanák át a forrásokat. Sokan hiányolják a háború lezárásának stratégiáját is.

 

Egyesült Államok támogatás háború Tucker Carlson
Kapcsolódó cikkek