Nemzetközi gazdaság

V4NA: a feketepiacra is kerülhetett az Ukrajnának küldött fegyverekből

A nyugati országokból Ukrajnába özönlő fegyverek jelentős része a feketepiacra kerülhetett, több európai ország is érintett lehet az ügyben a V4NA cikke szerint.

Több tízmilliárd dollár értékű katonai segítség érkezett eddig Ukrajnába, a jelek szerint pedig bőven kerülhetett a feketepiacra is a fegyverekből, több európai ország is érintett lehet, erről beszélt egy rádióműsorban a finn főnyomozó – írja a V4NA hírportál. A lap cikke szerint a tengerentúlon eddig csak elvétve foglalkoztak a fegyverkereskedelem felszámolásával, az ügy nyilvánosságra kerülése után hirtelen az amerikai külügyminisztérium szükségét érezte, hogy átfogó vizsgálatot indítson.
 

PISKY, UKRAINE- AUGUST 8: Soldiers from 7th company break apart
Fotó: The Washington Post

 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a napokban jelentette be, hogy fokozott ellenőrzést végeznek az Ukrajnának szállított fegyverek nyomon követésére. 

A külügyminisztérium átfogó vizsgálata – amelyet a védelmi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a belbiztonsági tárcával, valamint más kormányzati szervekkel koordinálnak – a fejlett amerikai fegyverrendszerekre összpontosít. A hordozható légvédelmi rendszerek és a páncéltörő rakéták különös jelentőséget kapnak, ezeknek az útját egyébként könnyebb monitorozni. Az igazán nagy kihívás a kézifegyverek, például a puskák és a lőszerek sorsa, amit jóval nehezebb nyomon követni.

Az amerikai külügyi tárca hangsúlyozta ugyan, hogy eddig nem tártak fel konkrét esetet, azt azonban óvatosan megjegyezte: előfordulhat, hogy rossz kezekbe kerülnek a fegyverek.

A közlemény szerint „a háborúk lehetőséget teremthetnek arra, hogy a fegyverek magánkézbe kerüljenek lopás vagy tiltott eladás révén, olykor feketepiacot teremtve a fegyverek számára, amelyek évtizedekig fennmaradnak. Számos bűnöző és nem állami szereplő kísérelhet meg fegyvereket szerezni ukrajnai forrásokból a konfliktus során vagy azt követően, amint az az 1990-es évek balkáni háborúi után történt.”

Újabb nyugati fegyverszállítmányok Ukrajnának

Washington hárommilliárd dollárt, Berlin további 500 millió eurót, fegyvert és lőszert ígér Kijevnek.

A minisztérium bejelentése éppen egybeesett azzal a nyilatkozattal, amelyet Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója adott az Yle helyi rádióadónak. 

Úgy véli, erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították.

Ahlgren szerint részben a nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik a csempészet, a Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak emberei, így elvileg sokkal könnyebb a csempészet. Finnországba elsősorban a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, mert ezeken a pontokon sokkal gyengébb az ellenőrzés, mint például a repülőtereken, ahol könnyebben lebuknak a csempészek. A főnyomozó azt is felidézte, hogy a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek külföldre.

Nem maradhatna titokban a „piszkos bomba” bevetése

Sok tekintetben rendhagyó az Ukrajnát megtámadó Oroszországi Föderáció helyzete. Vlagyimir Putyin a jóslatok ellenére még mindig népszerű, sőt, az ezt kifejező mutató szerint október végén népszerűbb volt, mint egy hónappal korábban.

Az Europol – amely segítséget nyújt a tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte: fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki a nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. A hatóságok először nyomkövető rendszerekkel akarták felszámolni a feketepiac ezen részét. Ahogyan azt tegnap a VG is megírta: egy hónappal azelőtt már az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak, és ezek a csoportok erősödni fognak, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek