Gyárfás Tamás – akit felbujtóként elkövetett emberöléssel vádolnak a Fenyő-gyilkosság kapcsán – az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy nincs köze Fenyő János médiavállalkozó halálához, és reménykedik, hogy ez bebizonyosodott a csaknem négy éve tartó büntetőperben. 

A keddi tárgyalást egy közjáték is megelőzte, miután a másodrendű vádlott Portik Tamás fia elfogultsággal vádolta és kávéval öntötte le az ügyben eljáró bírót. A férfit a rendőrök az V. kerületi kapitányságra vezették át, ahol a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai kihallgatták, a történtek után hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás. A bíró megtámadását egy újságíró igyekezett megakadályozni, őt, és egy másik, szintén a közelben tartózkodó újságírót tanúként hallgatta meg az ügyészség.

_Z2K9977
Fotó: Kurucz Árpád

A Fővárosi Törvényszék eredetileg tavaly novemberben hirdetett volna ítéletet az ügyben, ám a Gyárfás Tamáshoz hasonlóan ugyancsak felbujtással vádolt Portik Tamás akkor jelezte, hogy meghatalmazott védőjével felbontotta a szerződését, 

az új, kirendelt védő pedig több hónapnyi felkészülési időt kért a bíróságtól, hogy érdemben elkészíthesse a perbeszédét.

A másodrendű vádlott a múlt héten aztán megvált az újabb védőtől is, hogy korábbi ügyvédjével, Vincze Tamással folytassa az ügyet, ám a keddi tárgyaláson mind a ketten közölték, hogy nem kívánnak tovább együttműködni.

A vádhatóság szerint Portik – akire az ügyészség élefogytig tartó szabadságvesztést kért – azonban csak az ügy hátráltatása miatt válik meg egymás után a védőitől. Portik ezt igyekezett kedden több felszólalásában is cáfolni, miközben azt sejtette, hogy a reggeli incidens során a bíró volt a támadó. Elmondása szerint Póta Péter azt mondta a fiának: 

Az életfogytiglan már írásba van foglalva.

A bíró többször jelezte, hogy nem érzi magát elfogultnak. Portik pedig kifejtette, hogy semmiképpen nem akarja, hogy Vincze Tamás tartson védőbeszédet az ügyében, a védő ezzel egyetértett, a bíróság és az ügyészség pedig abban, hogy az ügyben korábban nyolc hónapig eljáró Vincze elég felkészült és informált ahhoz, hogy perbeszédet tartson. A védő végül úgy döntött, hogy kedden nem kezdi el a védőbeszédét, néhány nap időt kért.

Ezután a bíróság módosította a hasonló ügyekben szokásos permenetet, így Gyárfás Tamás beszélhetett az utolsó szó jogán.

Gyárfás többek között arról beszélt, hogy szívesen állítaná, hogy ártatlan, de szerinte ez úgy hangzana, mintha védekeznie kellene. Mint mondta, sikeres üzletemberként minden vitáját kizárólag kommunikációs úton rendezte. 

A Nap TV egykori producere úgy érzi, hogy nem csupán tagadta a vádakat a büntetőperben, hanem sikerült azokat tételesen megcáfolnia.

Gyárfás beszélt arról is, hogy nincs tudomása arról, hogy Fenyő János megölésére megbízást adott-e valaki, egykori riválisa halála azonban az ő életét is tönkretette. Gyárfás Tamás felmentését kérte, és reményét fejezte ki, hogy a Fővárosi Törvényszék későbbi ítélete helyreállítja majd a becsületét.

A bíróság felajánlotta az utolsó szó lehetőségét Portiknak is, ám ő azt jelezte, hogy felszólalása többnapos lesz, így azt a szerdán folytatódó tárgyaláson kezdi el. Portik azt is bejelentette, hogy egy újabb – immár az ebben az ügyében nyolcadik – védővel is tárgyalt a folytatásról, de a megbízás tényét nem tudta dokumentummal igazolni.

Gyárfás Tamás médiavállalkozót azzal vádolják, hogy először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg, Gyárfás – a vád szerint – ezután Portikra bízta Fenyő likvidálását, amelyet 1998. február 11-én hajtott végre a számos akkori alvilági leszámolás ügyében már jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohác. A Fenyő-ügyben mindegyik érintett tagadja az ellene emelt vádakat.