Elérte a háromszázezret az Országos Mentőszolgálat egységes alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma – közölte a mentőszolgálat hétfőn.

Budaörs, 2023. augusztus 28.Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapellátási ügyeletéhez beszerzett új, 130 lóerős, hibridmotorú gépjármű az ünnepélyes átadásán a Magyar Suzuki Zrt. budaörsi telephelyén 2023. augusztus 28-án. Ezen a napon 170 új ügyeleti gépjárművet vehetett át az OMSZ ügyeleti szolgálata.MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A tavaly február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez eddig 17 vármegye csatlakozott, és a működés mindenhol zavartalan. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte, hogy

február 1-jétől Fejér és Pest vármegyében folytatódik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése. 

A közlemény idézte Győrfi Pált, az OMSZ szóvivőjét, akit azt mondta, hogy a jellemzően 

enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, 19 105 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre küldeni. 

Hozzátette, hogy több mint 32 ezer esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, több mint 246 ezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 21 ezer beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek, és a lakásukon látták el őket. Kitért arra is, hogy az alapellátási ügyeletben ellátottak 37 százaléka 18 évnél fiatalabb volt. A 1830-as hívószám mindenhol jól működik, a visszajelzések alapján az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek – hangsúlyozta az OMSZ a közleményben. 

Győrfi Pál korábban úgy fogalmazott, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése folytatódik, hogy az idei év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegeknek az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen.